Cor, Niet Zonder Ons

Niet Zonder Ons: Cor uit Velserbroek

Het programma Niet Zonder Ons volgt 6 mensen met een hersenaandoening die thuis zijn komen te zitten en weinig om handen hebben. De 6 deelnemers vertegenwoordigen een vergeten groep, zonder perspectief op een zinvolle of actieve toekomst. En dat is zonde, want het zijn mensen die stuk voor stuk nog veel capaciteiten hebben en nog zoveel mogelijk uit het leven willen halen.

Passie voor wijn

Eén van hen is de 49-jarige Cor uit Velserbroek. Cor is getrouwd met Judith en samen hebben zij 3 dochters. Voorheen is Cor succesvol wijninkoper en reist hij de hele wereld over. Een baan die hem op het lijf is geschreven aangezien wijn zijn passie is. Hij leidt een druk en intensief leven, maar geniet met volle teugen.

Hartstilstand

In 2009 slaat het noodlot toe. Cor krijgt op één van zijn reizen een hartstilstand. Op dat moment is hij voor werk in Noord-Italië samen met zijn collega. De hulpverleners hebben Cor een uur gereanimeerd en heeft hij 15 minuten geen zuurstof gehad. De eerste hersenscans voorspellen niet veel goeds de prognose is dat als Cor al wakker wordt uit zijn coma, hij niet meer zal zijn dan een kastplantje. Uiteindelijk ligt hij 2 weken in coma voor hij ontwaakt. Er volgen 9 maanden van intensieve revalidatie, want Cor moet alles opnieuw leren. Volgens de artsen is het een wonder dat Cor er nog zo uitgekomen is.

Niet aangeboren hersenletsel

Cor heeft zoals dat heet NAH, niet aangeboren hersenletsel. Dat is in elk geval anders. Cor loopt met een rollator en zit voor langere stukken in een rolstoel. De performale intelligentie, dit heeft te maken met woordenschat, taalgevoel en redeneringsvermogen, is aangetast. Cor snapt alles, maar verwerkt het minder goed. Motorisch is Cor ook niet heel sterk. Hij moet over elke handeling nadenken en zich goed concentreren. Cor moet veel trainen om sterk te blijven.

Uitdaging nodig

Juist omdat Cor alles nog goed begrijpt, is het soms moeilijk te accepteren dat hij toch niet alles meer kan. Zo zijn in huis de rollen omgedraaid en is het vooral zijn vrouw Judith die de kar trekt. Dat trekt een behoorlijke wissel op hen. Gelukkig kunnen ze nog veel dingen samen doen, ook met de kinderen. Cor is 2 dagen per week aan het werk in een drukkerij. Het is een sociale werkplaats waar hij samenwerkt met mensen met een verstandelijke beperking. Wat Cor erg mist zijn ‘gewone’ collega’s en een uitdaging. Hij wil graag iets doen wat meer van hem vraagt, ook om inzicht te krijgen in wat hij nog wel en niet meer kan.

Cor, en alle andere deelnemers, is te zien in het programma Niet Zonder Ons wat te zien is vanaf 3 februari 2020 (6 afleveringen) om 21.30 uur op NPO 1.

Geef een antwoord

Reactie

  Snipsnap says:

  Beste Cor en Judith,
  We willen jullie heel hartelijk danken voor jullie openheid.
  Want het is bet lastig om zo kwetsbaar te zijn met al die mensen om je heen doe jullie verhaal filmen.
  Helaas herkennen wij ons in jullie,
  ikzelf heb ook een hartstilstand gehad op onze trouwdag en ook wij zijn gelovig en worstelen met dingen die steeds wat moeilijker gaan.
  Cor ik vind je zo dapper!! en Judith jij ben zo sterk!! en dat vinden wij zo knap van jullie.
  We wensen jullie heel veel moed en liefde toe van onze Hemelse Vader, en van ons krijgen jullie een dikke knuffel.
  Heel veel liefs van ons.