De Toekomst is Grijs - 3

Documentaire De Toekomst is Grijs: Last of verrijking? (aflevering 3)

In aflevering 3 van de tv-serie van De Toekomst is Grijs wordt onderzocht: Welk beeld hebben we van ouderen? Zien we ze als een last of een verrijking van onze samenleving? Bijna 3,5 miljoen Nederlanders zijn met pensioen. Maar veel ouderen zouden best langer willen doorwerken. Kapster Sabrina Snoek van 77 jaar uit Amsterdam doet dat ook. Nog dagelijks is ze in haar kleine kapsalon te vinden. Oud-rechter Willem Korthals Altes had graag doorgewerkt, maar mag dat niet, ondanks het grote tekort aan rechters. ‘Leeftijdsdiscriminatie’, vindt hij.

In Nederland denken we in hokjes. Jong hoort bij jong en oud hoort bij oud. Buiten de familie is er nauwelijks contact tussen jong en oud. Ze kennen elkaar niet, begrijpen elkaar niet. En helpen elkaar ook niet, zoals de overheid zo graag wil. Kunnen intergenerationele vriendschappen een oplossing zijn voor de vergrijzing?

Een bijzondere vriendschap

Voormalig stadsdichter Twan Vet van 25 jaar heeft een bijzondere vriendschapsband met oud-fotografe Conny Meslier. Door Conny heeft Twan een heel ander beeld van ouderen gekregen. Jong zijn, willen we allemaal, maar oud? Tja, we willen het wel worden, maar niet zijn, zoals dat heet. Jezelf voorstellen in een verpleeghuis, dementerend en wel. Dat houden we angstvallig buiten de deur. Maar al die bewoners van verpleeghuizen waren ooit net als wij: jong en niet denkend aan hun oude dag. Die toch kwam. Schrijver Thomas van der Meer werkt in een verpleeghuis. In zijn columns in De Volkskrant probeert hij de verpleeghuisbewoners een gezicht te geven.

De Toekomst is Grijs – Aflevering 3: Last of verrijking? is te zien op woensdag 14 februari 2024 om 20.30 uur op NPO 2.
Bekijk De Toekomst is Grijs op NPO Start 

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.

Geef een reactie