De Toekomst is Grijs - Debat met Carrie ten Napel en Elles de Bruin over vergrijzing

Deskundigen en publiek met elkaar in debat over oplossing vergrijzing

Nederland vergrijst in rap tempo en het ontbreekt aan een Deltaplan Grijs. Velen vrezen de gevolgen daarvan. Zo is 50 procent van de Nederlanders – jong én oud – bang dat er in de toekomst niet genoeg goede zorg meer is, vooral door het tekort aan personeel. Daarom vindt 60 procent het opleiden van statushouders in de zorg essentieel.

Dat blijkt uit representatief onderzoek dat Blue Field Agency heeft uitgevoerd in opdracht van Omroep MAX voor het Debat De Toekomst is Grijs. Dit debat, onder leiding van Elles de Bruin en Carrie ten Napel, is de afsluiting van het crossmediale project van MAX, zoekt naar oplossingen voor de problemen die in de podcast en tv-serie aan bod zijn gekomen. Het debat is te zien op donderdag 29 februari om 22.15 uur op NPO 2 en direct na de uitzending terug te luisteren als podcast.

Deskundigen over de vergrijzing

Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde, zegt daarover in het debat: “De hele discussie over migratie is bevlekt geraakt. Maar we hebben de komende 50 jaar een grote behoefte aan arbeidsmigranten. We kunnen niet zonder. Als ik 80 jaar ben, word ik verzorgd door iemand uit een andere cultuur.” Rotmans waarschuwt Nederland: ‘Er komt een lawine aan zorg op ons af. De komende jaren zullen we heel duidelijk moeten zijn over welke zorg we wel en niet kunnen leveren.

Presentator en acteur Eric Corton, sinds kort werkzaam in de ouderenzorg, zegt over de komende jaren: “Dat het pijn gaat doen is evident”.

Verzorgingstehuis terug

Uit het onderzoek blijkt verder dat maar liefst 90 procent van de ondervraagden het verzorgingstehuis terug wil. Maar dat is onmogelijk, zegt huisarts Toosje Valkenburg in het debat: “We kunnen niet terug naar het verzorgingstehuis, mensen bedoelen waarschijnlijk dat ze deze woonvorm terug willen. Samen wonen waardoor ze niet meer eenzaam zijn en zorg binnen handbereik is.”

In de uitzending wordt het perspectief van zowel jonge als oudere mensen bekeken. “Jongeren vrezen opgezadeld te worden met veel te veel verantwoordelijkheden, terwijl er door de klimaat- en wooncrisis al zo veel op hun bordje ligt”, zegt Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter FNV Young & United. De 88-jarige mevrouw Hans van Steenis vindt dat we jongeren ook niet teveel moeten opzadelen met mantelzorg. “Laat de jongere vooral jongere blijven”.

Maar liefst 70 procent van de ouderen vindt dat ze te veel over één kam worden geschoren, alsof geen oudere nog wat kan. Veel ouderen voelen zich daardoor niet gewaardeerd. Maar 55 procent van de jongeren vindt juist dat zíj niet gewaardeerd worden. Hier wordt de kloof tussen jong en oud zichtbaar. Maar waar beide generaties het wel over eens zijn: jong en oud leven te veel langs elkaar heen.

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.

Geef een reactie