De toekomst is grijs

Praat mee met De Toekomst is Grijs

Over De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.

Naar de website

Geef een antwoord

Reacties (4)

  cmoi says:

  De verzorgingshuizen moeten terug. Niet zoals vroeger maar ruimere opzet, kleinschalige woonvormen, met veel GROEN ala Knarrenhof maar dan met zorg, wanneer nodig.

  Zorg voor gecombineerde functie zodat er ook buurtbewoners komen v activiteiten, cursussen, pluktuin, theater, film. Icm. Bibliotheken ?

   Liefde voor de wijk says:

   Wie gaan er werken in deze bejaardenhuizen? Er is een structureel tekort aan zorgpersoneel. Het zou wel mooi zijn als we hofjes voor ouderen krijgen zodat zij elkaar kunnen helpen met kleine dingen.

  cmoi says:

  Of icm. Kinderopvang, breng jong en oud bij elkaar. Zorg voor drempelloze woningen/gebouwen met ruime douche en wc ruimtes zodat er niet verbouwd hoeft te worden als men ooit in rolstoel belandt. Zorg per etage voor oplaadpunten v scootmobiel, zorg voor stortkokers vh afval. Per etage een gezamenlijke was- en droog ruimte ? Of een wasserette ih gebouw waar ook de buurt kan komen. Combineer zoveel mogelijk activiteiten die v jong EN oud leuk, handig zijn. Zodat er verbinding komt/blijft tussen generaties.

  Liefde voor de wijk says:

  Hoi allen,

  Ik werk sinds 1.5 jaar in de wijkverpleging, hiervoor gewerkt op PG afdeling en NAH afdeling. Hierdoor ervaring intra en extramuraal.
  Wat zou het goed zijn, als de client die net in zorg komt, de familie gelijk betrokken wordt bij het zorgproces.
  Constant blijven werken in een driehoeksverhouding. Client/familie/VerzorgendeEVV/Verpleegkundige. Dit is van oorsprong ook de bedoeling maar wordt echt naar mijn ervaring niet diep genoeg op in gegaan. Verpleegkundige/Verzorgende zal hier iets meer tijd in moeten steken maar daarentegen zal familie meer overnemen van Verzorgend/Verpleegkundige. Op het moment dat Client niet meer zelfstandig kan wonen en intramuraal een plekje krijgt zal deze driehoeksverhouding goed in stand moeten blijven zodat de taken die familie thuis doen ook intramuraal blijven bestaan. Dit zal de zorg binnen verlichten maar zal in het begin tijd en energie kosten om dit op een goede manier te implementeren. Door informatie en kennis met familie/ Verzorgende/Verpleegkundige Intramuraal te delen en de nieuwe werkwijze met geduld over te dragen zal langzamerhand anders gewerkt worden.
  De overdracht die gemaakt wordt gaat meestal over de client en zijn medische achtergrond. Wat goed zou zijn om te vermelden is wat wordt er door familie thuis geregeld en wat kunnen zij blijven voortzetten als hun famililid intramuraal gaat wonen? Het gesprek aangaan met 1ste CP maar vergeet ook niet de rest van de familie in te lichten zodat de 1ste CP er niet alleen voor staat.
  Wat voorbeelden zijn:
  Kleding in setjes in de kast hangen.
  Bed verschonen.
  Kasten schoonmaken en opruimen.
  Medicatie uitzetten.
  Activiteit ondernemen.

  Nu wordt nog teveel van familie verwacht dat als client wordt opgenomen dat zij alles los kunnen laten en alleen nog kunnen komen voor een kopje koffie, dit was in het verleden ook zo maar de Toekomst wordt Grijs.