Maudy en Nard

Meesterschilders De Nieuwe Vermeer aflevering 1: Nard en Maudy

Kunstig, goed en zeldzaam geschilderd: Een heer van stand die zijn handen wast. Dit is een vermist werk van Vermeer, waarop verschillende figuren de bezigheid van het handen wassen weergeven. Meesterschilders Nard Kwast en Maudy Alferink mogen hun eigen interpretatie van dit werk schilderen.

Nard Kwast uit Apeldoorn

Nard tekent en schildert al zijn hele leven. Rond zijn twintigste maakt hij voor het eerst kennis met 17e -eeuwse meesters en schilderkunst. Hij raakt hier zo door gefascineerd dat hij dit niet meer los kan laten en realiseert zich: zo wil ik ook kunnen schilderen. Hij volgt verschillende privélessen en leest ieder boek dat er over dit onderwerp te vinden is.

Sindsdien werkt hij zowel in opdracht als in zijn vrije werk in deze stijl. Vier jaar geleden durft hij na jaren eindelijk zijn droom te achtervolgen; hij neemt ontslag als ambtenaar en besluit te gaan voor een fulltime carrière als professioneel klassieke meesterschilder. 

In binnen- en buitenland bezoekt hij musea om voor opdrachtgevers werken van oude meesters te bestuderen die hij later in zijn atelier tot in de kleinste details reproduceert. Zijn talent blijft niet onopgemerkt, vorig jaar schilderde hij samen met Lisa Wiersema voor het programma Het Geheim van de Meester aan de reproductie van De Nachtwacht. Tijd voor een nieuwe grote opdracht: een vermist werk van Vermeer schilderen. Met Vermeer als één van zijn grootste helden gaat Nard, gedreven en onderzoekend als hij is, die uitdaging aan.

Maudy Alferink uit Deventer

Het is een ernstig ongeval waardoor Maudy haar carrière als modeontwerpster los moet laten. Tijdens haar revalidatie ontdekt ze gelukkig al snel een andere grote passie: schilderen. Ze gaat in de leer bij verschillende klassieke kunstenaars om vervolgens haar eigen stijl te ontwikkelen. In haar moderne, grote en realistische werken staan haar liefde voor mode, diversiteit en krachtige vrouwen centraal. Allemaal met één motto in haar achterhoofd: more is more. Haar schilderijen verkoopt ze internationaal en ze staat met haar werken ook op grote beurzen, waaronder in Miami. 

Maudy hoopt met de grote opdracht die haar te wachten staat helemaal in de huid te kunnen kruipen van Vermeer en als het ware zijn handen te worden. Een hele andere stijl dan haar eigen werk, maar wel met een klassieke opbouw zoals zij het schilderen destijds geleerd heeft. De komende maanden bijt zij zich vast in Vermeer zijn leven en technieken en heeft één doel: alles moet zo goed als mogelijk historisch kloppen. 

Ook aan de slag met de verdwenen werken van Vermeer

Bekijk exclusieve online Masterclasses op deze website. Ze worden gegeven door Pieter Roelofs, kunsthistoricus werkzaam bij het Rijksmuseum en Abbie Vandivere, restaurator van het Mauritshuis. Met behulp van deze Masterclasses kunt u zelf aan de slag met de verdwenen werken van Vermeer.

Alles over de Masterclasses

Over De Nieuwe Vermeer

In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

Alles van De Nieuwe Vermeer

Geef een reactie