zomergriep

Zomergriep

In Nederland heet vrijwel elke verkoudheid ‘griep’. Met zomergriep bedoelen we vaak buikgriep, met overgeven en diarree. Meestal veroorzaakt door virussen, zoals het norovirus. Voor ouderen en anderen met verminderde weerstand is dat soms gevaarlijk, maar meestal gaat het vanzelf over. Bij hogere temperaturen kan ook voedselvergiftiging de oorzaak zijn, wanneer met name (barbecue)vlees onvoldoende wordt verhit.

Influenza

De echte griep is een luchtweginfectie en die heet influenza.  Dat komt niet in de zomer voor. Wel in de wintermaanden. De epidemie van afgelopen winter heeft geleid tot enkele duizenden extra sterfgevallen, bij (opnieuw) ouderen en mensen met verminderde weerstand. Gek genoeg halen dat soort berichten van het Centraal Bureau voor de Statistiek zelden de voorpagina. Men vindt het kennelijk gewoon dat ouderen aan griep overlijden. Maar dat is niet normaal.

Bescherming

Je kunt je beschermen met een griepprik. Die helpt bij ouderen maar in de helft van de gevallen, maar beschermt wel tegen ernstige complicaties. Helaas neemt maar de helft van de ouderen jaarlijks de gratis griepprik. De Nederlandse overheid lijkt niet zwaar te tillen aan die dalende vaccinatiegraad.

Kinderen vaccineren helpt ouderen

In andere landen is dat anders. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om ouderen en anderen met een risico een griepprik te geven. Maar de WHO vindt het nog belangrijker om zwangeren en kinderen te vaccineren. Zwangeren, omdat de pasgeboren baby dan beschermd is. En kinderen, omdat die de griep het meest verspreiden. Als je kinderen vaccineert tegen influenza, bescherm je ouderen.

Ethische kwestie

Vorige week was ik op een Europese bijeenkomst van kinderartsen en andere vaccinatiedeskundigen. Het Engelse programma om kinderen te vaccineren tegen griep, blijkt daar zeer succesvol. Ook in andere Europese landen is dit al ingevoerd. Omdat ouders niet thuis hoeven blijven voor een grieperig kind, blijken de kosten snel terugverdiend.

De ethische vraag is natuurlijk of je kinderen mag vaccineren om ouderen te beschermen. In Engeland, maar ook in Amerika, vinden ze dat oké, want kinderen hebben er zelf ook baat bij. In Nederland sterven gelukkig weinig kinderen aan influenza (ongeveer 10 per jaar), maar vaak wordt de griep gevolgd door een oorontsteking en dat is toch knap vervelend.

Zomergriep

Je zou denken dat de Nederlandse overheid het advies van de WHO zou opvolgen. Helaas heeft de Gezondheidsraad voorlopig  geen tijd om hierover advies te geven. Preventie van ziektes, met name bij ouderen, heeft in Nederland geen prioriteit.

Wat betreft die zomergriep: goed drinken en goede hygiëne lossen dat wel op.

Geef een reactie

Reacties (3)

    regenboogvrouw says:

    Beste allen.
    Hoe is het toch mogelijk dat er constant zo eenzijdig gekeken wordt naar entingen? En nu weer over een griep. Het is allang gebleken dat er flink gelobbyt wordt door de pharma en er veel geld verdient wordt aan onnodige vaccinaties. Er zijn zowiezo andere mogelijkheden, dan mensen en vooral kinderen vol te spuiten met o.a. zware metalen! Het lichaam weet zelf ook erg goed wanneer het ‘ziek’ moet zijn. Dat is een natuurlijk mechanisme en hoe paradoxaal het ook klinkt.. ziek zijn is gezond! Wat er in zit moet er uit en met onderdrukken bereik je niets. Het zal zich elders openbaren op termijn. De wetenschap heeft nog niet zolang geleden het zelfgenezend vermogen erkend.. halleluja! Laat het lichaam dan eerst eens het werk doen, voordat je zgn preventief begint te spuiten. Je creeert alleen maar een steeds minder sterk ‘ras’ en bereikt het tegenover gestelde. Ik ben niet tegen enten, maar wel tegen de manier waarop. Kritisch prikken kan ook. Arts Moolenbergh verteld wat mij betreft een eerlijk verhaal. Wellicht daar ook eens aandacht aan besteden i.p.v. een industrie die over lijken gaat constant steunen. Immers het hooggerechtshof heeft onlangs de pharma in het ongelijk gesteld middels de door hen zélf aangeleverde rapporten. Hoe idioot wil je het hebben! Hier vast een link.. lees het met aandacht zou ik willen zeggen.. klassiekehomeopathie.nl/massa-vaccinatie-en-massa-denken/

    thewhiteskydiver says:

    Wordt Ted van Essen ook al gesponserd door de BigPharmamaffia?

      thewhiteskydiver says:

      gesponsord