Wij zijn er voor u, ook deze kerst!

‘Meer eenzaamheid onder ouderen die alleen thuis wonen.’ Deze verontrustende kop stond begin deze maand boven een artikel over een onderzoek door het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Belangrijkste conclusie: steeds meer ouderen die gebruikmaken van de Wmo, de wet die deze groep helpt zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, voelen zich erg eenzaam.

Onaanvaardbaar

 Een steeds groter deel van deze groep denkt ook geen beroep op het eigen sociale netwerk te kunnen doen als zij hulp nodig hebben. Een verschrikkelijke constatering en volkomen in tegenspraak met aannames die de overheid doet. Het beleid van de overheid rekent er namelijk op dat mensen juist een steeds groter beroep kunnen doen op hun netwerk en zo dus langer alleen thuis kunnen blijven wonen. Bijna een half miljoen Nederlandse ouderen maakt gebruik van de Wmo. Een goede reden voor het kabinet om deze onaanvaardbare consequenties van de Wmo nog eens kritisch tegen het licht te houden en gepaste maatregelen te nemen.

Bitter contrast

En dan komen de kerstdagen er weer aan, traditioneel dagen die je gezellig samen met je gezins- en familieleden doorbrengt. Veel mensen kijken er reikhalzend naar uit, zich verheugend op de leuke gesprekjes, spelletjes en lekkere hapjes. Maar er zijn dus ook veel mensen die als een berg opzien tegen deze periode. Want wat een bitter contrast voor de alleenstaande mensen die dit warme familiesamenzijn vroeger hebben meegemaakt, maar nu vaak door hun slechte gezondheid of andere beperkingen aan huis gebonden zijn.

Licht in donkere dagen

Ik mag toch zo hopen dat ze op Eerste of Tweede Kerstdag worden opgehaald door een van hun kinderen voor een lekkere maaltijd en wat gezelligheid of dat op z’n minst die kinderen of andere naasten die dagen even de kleine moeite nemen voor een kort bezoekje aan die eenzame oudere om zo wat licht te brengen in deze donkere dagen. Kent u iemand in uw omgeving die dreigt alleen de kerst te moeten doorbrengen, ga er even langs met iets lekkers of gewoon uw glimlach; uw aanwezigheid alleen al zal enorm op prijs worden gesteld.

Concreet plan

Voor MAX is het onmogelijk om bij iedereen persoonlijk langs te gaan, maar we hebben wel een concreet initiatief ontwikkeld om de eenzaamheid te bestrijden. Volgend jaar starten we een proef met een MAX Meeting Point, een plek waar mensen ’s morgens binnen kunnen wandelen voor een kop koffie, de krant kunnen lezen en mee kunnen doen met allerlei activiteiten. ’s Avonds kunnen ze er ook nog een hapje mee-eten.

Ouderwets genieten

Wij van MAX doen er op onze beurt verder natuurlijk alles aan om met onze programma’s op radio en televisie de kerstdagen en Oud & Nieuw voor iedereen, dus ook de eenzame ouderen, zo aangenaam mogelijk te laten zijn. Vergeet de ellende om ons heen en geniet ouderwets voor de buis van bijvoorbeeld de feestelijke Tijd voor MAX Oudejaarsshow, de Kerst- en Oudejaarsspecials van MAX Maakt Mogelijk, Missie MAX waarin ik de groeten van dierbaren overbreng aan uitgezonden militairen, 2 uitzendingen van de MAX Proms, een speciale kerstuitzending van Kook mee met MAX, Heer en Meester de film plus de ontroerende kerstfilm Finn. En we hebben de komende feestdagen nog veel meer voor u in petto! Alle informatie over de programma’s kunt u terugvinden in onze omroepgids MAX Magazine en op MAXvandaag.nl.

En dan nog iets

Dit seizoen is Heel Holland Bakt voor het eerst in de wintermaanden te zien. Om dat te vieren is er een Heel Holland Bakt-Adventskalender gelanceerd! Met deze online cadeaukalender, speciaal gemaakt voor Heel Holland Bakt-fans en te vinden op heelhollandbakt.nl, worden de feestdagen nóg feestelijker. Misschien vindt u het leuk om het voorbeeld van duizenden MAX-liefhebbers te volgen en op uw mobiel of tablet de apps van Met het mes op Tafel, Heel Holland Bakt en MAX Geheugentrainer te downloaden. U bent daarmee verzekerd van uren verstrooiing in deze periode van het jaar!

Mag ik u tot slot hele fijne kerstdagen wensen? Maak er iets moois van, dan doen wij dat ook voor u!

Jan Slagter
Directeur Omroep MAX

Geef een reactie