Weg met de blauwe envelop(?)

De Belastingdienst gaat volledig digitaal. Stapsgewijs wordt de papieren communicatie met de belastingbetaler verwezen naar de geschiedenisboeken. De eerste slag wordt op dit moment al gemaakt: iedereen die één of meer toeslagen ontvangt, wordt hierover vanaf nu alleen nog maar digitaal geïnformeerd. Dit heeft grote gevolgen voor de honderdduizenden Nederlanders die geen internetverbinding hebben. Een groot deel van hen redt zich prima zonder computer. Deze groep, veelal ouderen, wordt met één pennenstreek hulpbehoevend gemaakt.

Al een paar weken regent het boze telefoontjes hierover in ons spreekuur. De bellers voelen zich buiten spel gezet door hun eigen overheid. Ik geef deze mensen groot gelijk. Want wat de regering in feite doet, is een oplossing bieden voor een niet bestaand probleem. Sterker nog: ik vrees dat we er door deze digitalisering een hoop problemen bij krijgen. Ik voorspel dat we volgend jaar telefoontjes krijgen van mensen die ineens een hoop toeslag blijken te moeten terugbetalen aan de Belastingdienst. Dat is namelijk het risico als je je eigen financiën niet meer kan controleren.

Wat is dan de oplossing? Volgens de Belastingdienst is het simpel: iedereen moet aan de DigiD. En als u dat niet kan of wil, moet u iemand anders regelen die uw belastingzaken voor u regelt.
Daar schuilt een groot risico in. Uw DigiD is namelijk de sleutel tot al uw financiële zaken. Degene die deze sleutel in handen krijgt, kan u dus financieel ruïneren. Geef daarom nooit uw DigiD af! Natuurlijk waarschuwen wij hiervoor. Toch kan je nu al uittekenen dat er handige boeven zullen opstaan die onder het mom van hulpvaardigheid een winstgevende belastingfraude opzetten met gebruik van andermans DigiD.

Volgens mij moet er iets anders gebeuren. In de nieuwe belastingwet is de mogelijkheid ingebouwd om bepaalde groepen ontheffing te verlenen. Deze mensen krijgen in de toekomst hun belastingzaken én digitaal aangereikt én op papier. Een paar van die uitzonderingsgroepen zijn al gedefinieerd. Bijvoorbeeld iedereen met een woonadres in het buitenland; deze mensen kunnen niet altijd over een DigiD beschikken. Zij zullen dus nog steeds hun belastingzaken óók op papier ontvangen. Mijn voorstel is simpel. Maak ook een uitzondering voor de groep mensen die om wat voor reden dan ook geen internetaansluiting heeft. Maak deze groep niet afhankelijk van anderen als ze helemaal niet afhankelijk hoeven te zijn. Deze regering wil toch een participatiesamenleving? Dan moet zij daar ook naar handelen!

Geef een reactie

Reacties (4)

    Ton Delfos says:

    Niet handig alleen digitaal.
    Komt er dan ook iemand gratis helpen met invullen?
    Ik hoorde in de wandelgangen dat de Digid vervangen gaat worden.
    Zorg eerst maar eens dat alles goed werkt en begrijpelijk is en laat het dan op het publiek los.
    De ouderen zonde internet moeten dan zeker gratis geholpen worden.

    MvdBerg says:

    De regering is de weg kwijt. Het afschaffen van de blauwe envelop is net zo geschift als het afschaffen van de maandelijkse sirene ‘omdat toch iedereen een i-phone heeft’, of het afschaffen van verzorgingshuizen omdat iedereen liever zelfstandig woont, of verhogen van het eigen risico omdat dat de gezondheidszorg goedkoper zou maken, of een belastingverlaging uitdelen waardoor de locale belastingen omhoog gaan, enz. enz.

    peter61j says:

    een groot gedeelte van de ouderen kan niet overweg met de pc
    zelf heb ik geen vrienden of kennisen
    met de belastingpapieren kan ik helemaal niks
    het wordt aleen maar moeilijker
    het gaat er gewoon om,
    dat geen enkele oudere straks nog iets terug vraagd

    ahoffer48 says:

    Waarom uitzonderingen en geen keuze tussen digitaal of analoog. Omdat wij maar één belastingdienst hebben en daar dus al niet kunnen kiezen dient er op andere wijze voldoende keuze te moeten zijn. Dit is zo niets anders dan machtsmisbruik!
    En dit zeg ik terwijl ik echt niet zonder computer wil leven!!! Ik zie het grote voordeel echt wel, maar het voordeel moet voor mij zijn en niet voor de overheid. Zij betaalt er toch ook niet aan mee.
    Maar goed, ook gemeentes doen steeds meer digitaal. Laten we die dan ook eens onder de loep nemen. In Amersfoort kun je alleen maar digitaal betalen.
    Veel erger nog vind ik het feit dat in een maatschappij, waarin wij steeds meer een beroep moeten doen op onze naaste, de overheid zorgt dat mensen/ouderen ook op deze manier afhankelijker van anderen worden en dankbaar moeten zijn. Daar zit geen oudere op te wachten!!!!!!!!!!!!!!!!!