Wat eten we vandaag?

Je hebt een paar van die vragen in het leven die maar blijven terugkeren. ‘Wat eten we vandaag?’, is er zo een. Na een drukke dag staar je naar de schappen in de supermarkt. Het aanbod is overweldigend. Wij mensen zijn omnivoren, alleseters. Dat maakt kiezen nog wel eens lastig. ‘Was ik maar een pinguïn’, denk ik, als ik voor die schappen sta. ‘Iedere dag vis, lekker makkelijk’.

Muizen voor de uilen

Thuis ben ik niet zo’n keukenprins. Maar dat komt denk ik omdat ik in de dierentuin al een groot deel van de dag in de keuken doorbreng. Die keuken staat midden in het park. Door een groot raam kun je mij en mijn collega-verzorgers druk bezig zien met de bereiding van het voedsel voor alle vogels. Een emmertje haring voor de pinguïns, vers fruit voor de toekans en muizen voor de uilen. We verzorgen honderden vogels en allemaal hebben ze hun specifieke wensen. Dat is het leuke van vogels verzorgen, ze eten allemaal iets anders. En dat voedsel moet aan veel eisen voldoen. Het moet lekker zijn, gezond, gevarieerd en genoeg voor iedereen. Ik hoor wel eens dat chef-koks in restaurants steeds meer moeten inspelen op de individuele wensen van hun klanten. Dit herken ik erg in mijn werk. Maar de chef-kok heeft één voordeel. Al zijn gasten eten op dezelfde manier. Ze gaan netjes aan tafel zitten en eten hun bord leeg. Terwijl wij dierverzorgers ook nog eens moeten weten hoé het dier zijn eten graag opeet.

Chimpansees gebruiken bestek

De hyacinthara’s bijvoorbeeld hebben geweldige klauterpootjes, waarmee ze goed grip hebben. Met hun grote kromme snavel kunnen ze de hardste noten kraken en stukjes van een vrucht afschrapen. Daarom doen we voor hen het eten in een speciaal gemaakt korfje en dat  hangen we in de boom. Zo kunnen ze eten op de manier waarvoor ze gebouwd zijn. In het verblijf van de chimpansees ligt een boom. Deze boom is hol van binnen, zodat de verzorger er eten in kan verstoppen. Iets lekker kleverigs, zoals honing, heeft de voorkeur. In de stam van de boom zitten piepkleine gaatjes. Wanneer de chimpansees aankomen en het eten ruiken, dan kunnen ze er in eerste instantie niet bij. Hun vingers zijn veel te dik voor die gaatjes. Maar geen nood. De chimpansees gaan op zoek naar een twijgje van een tak, dat wèl door de gaatjes past. Deze duwen ze behendig door het gat, dopen het in de honing, trekken het er weer uit en likken het af. Ze gebruiken dus een werktuig om aan hun eten te komen. Een soort bestek eigenlijk.

Wel eens een begonia geproefd?

Ik pak een emmer om een lekker maaltje te maken voor 2 van mijn favoriete vogels. Vlak voor de keuken staat een perk prachtig in bloei. Van dahlia’s tot begonia’s, een kleurenpracht van bloemen.. Ik pak een snoeischaar, knip de bloemen af en stop ze in mijn emmer. En tussen de bloemen groeit nog veel meer. Ik knip nog even door. Een paar grote bladeren snijbiet, pittige Oost-Indische kers, en de tintelende knop van het ABC-kruid. Alles gaat in de emmer voor de helmkasuarissen, 2 indrukwekkend grote loopvogels die zo uit de prehistorie lijken te zijn gewandeld. De tuinen zijn speciaal aangelegd om uit te plukken voor de dieren. De hele zomer lang krijgen ze vers geplukte groenten uit deze Eetbare Tuin. Kijk, daar is mijn collega van de reuzenschildpadden. Deze reptielen zijn ook gek op bloemen. En ik inmiddels ook. Hebt u wel eens een begonia geproefd? Deze heerlijk frisse bloem misstaat in geen enkele zomersalade.

Het park staat vol met eetbare planten

Het grote voordeel van het verbouwen van eigen groenten en bloemen voor de dieren, is dat het mateloos interessant voor ze blijft. De smaken zijn sterk, net als in de natuur. En één enkele bloem heeft zoveel verschillende smaken. De steel, het blad, de knop. Allemaal smaken ze anders. En wie zelf voedsel verbouwt zal weten dat de smaak van eten steeds anders is wanneer je het op verschillende momenten oogst. Een vrucht wordt door het hangen in de zon steeds zoeter. Het is dus iedere dag een grote verrassing wat de dieren te eten krijgen. En het is gezond, gevarieerd en meer dan genoeg. Bijna het hele park staat vol met eetbare planten.

Kleurige bloem in blauwe keel

Ik verspreid mijn oogst door het verblijf van de kasuarissen. Daar komen ze al aangerend. De grote dinosaurus pakt met zijn grove snavel een dahlia van de grond. Hij gooit hem in de lucht en vangt hem weer op. Daar verdwijnt de kleurige bloem in zijn brede blauwe keel. Eet smakelijk!

Geef een reactie