Vier de feestdagen met MAX

Al wekenlang staat een boek op nummer één van de bestsellerslijst. Het is geschreven door een jonge Nederlandse historicus, Rutger Bregman, en het heet De meeste mensen deugen. Daarin pleit hij voor een nieuw mensbeeld. En laat dat nou eens uitstekend passen bij de kerstgedachte!

Wees realistisch, niet cynisch

“Al eeuwenlang is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden?”, zegt Bregman. Hij is ervan overtuigd – en weet dat met wetenschappelijk en historisch bewijs te onderbouwen – dat mensen ten diepste geneigd zijn tot het goede. Het is tijd voor nieuw realisme, aldus de schrijver. In ons taalgebruik is ‘realisme’ synoniem geworden met cynisme. Een realist is een cynicus geworden, iemand met een somber wereldbeeld, die ervan overtuigd is dat de ander per definitie slechte bedoelingen heeft.

Roerige tijden

Dat mensen cynisch en zwartgallig worden in de huidige maatschappij is niet vreemd. We leven in onrustige tijden. Veel mensen maken zich zorgen; over hun pensioen, de zorgkosten, betaalbare woonruimte, criminaliteit, het klimaat en de natuur. Menigeen vindt dat verworvenheden, tradities en vrijheden worden ingeperkt of zelfs afgepakt. Politici lopen met een teflon-glimlach rond en laten kritiek onaangedaan van zich afglijden. Er is groeiende onvrede – over de hele wereld wordt geprotesteerd- en standpunten verharden zich. Op sociale media maken radicale tegenstanders elkaar voor rotte vis uit. Voor gematigde standpunten is geen ruimte, laat staan dat ze gehoord worden.

Je eigen ‘veilige’ woning

Een groot risico is – en ik kan me dat goed voorstellen- dat je in dit soort omstandigheden in je schulp kruipt en je terugtrekt in de beslotenheid van je eigen, ‘veilige’ woning. Want vereenzaming, het verlies van sociale contacten in je directe omgeving, ligt op de loer. Op dit moment zijn 1 miljoen ouderen in Nederland eenzaam, verschrikkelijk toch: 1 op de 4 ouderen! In iedere straat woont meer dan 1 oudere die zich eenzaam voelt. Zo’n 200.000 ouderen zijn zelfs helemaal alleen met de feestdagen, terwijl ze het liefst Kerst zouden vieren samen met familie en vrienden. Ik hoop daarom uit het diepst van mijn hart dat iedereen dit jaar de feestdagen kan doorbrengen in het gezelschap dat hem of haar het dierbaarst is. En ik roep iedereen op om juist nu de deur uit te gaan en elkaar op te zoeken. Breng een ander wat licht in deze donkere dagen.

Beschaving en menselijkheid

Misschien is het idee om -juist in deze periode- dat boek van Rutger Bregman eens door te lezen. Het heeft veel lovende kritieken ontvangen, onder andere van Hugo Borst (“Een intelligent en zeer hoopgevend boek voor iedereen die het nieuws volgt”), Beatrice de Graaf (“Cynici en zwartkijkers kunnen inpakken. Idealisten en naïevelingen ook”) en Jan Terlouw (“Dit indrukwekkende boek rekent af met ons vaak verwrongen wereldbeeld. Het is hoopgevend zonder onrealistisch te zijn”). Begrijp me goed, ik ben niet naïef of onnozel en zeg niet dat u die ‘vriendelijke’ dame of heer die u wil helpen met pinnen bij het afrekenen van uw kerstinkopen in vertrouwen moet nemen of dat u zomaar de deur moet openen voor iedereen die zich met een smoesje naar binnen probeert te praten. Maar dit boek kan je wel op andere gedachten brengen, afrekenen met je vooroordelen. “Het is een moedig pleidooi voor beschaving en menselijkheid”, zoals een andere recensie het formuleert. Wat dat betreft past het uitstekend bij de kerstgedachte.

MAX is er ook nu

We zijn er altijd en natuurlijk ook met de feestdagen. MAX doet er alles aan om met onze programma’s op radio en televisie de kerstdagen en Oud & Nieuw voor iedereen, dus ook de eenzame ouderen, zo aangenaam mogelijk te laten zijn. Geniet ouderwets voor de buis van bijvoorbeeld het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt en ons nieuwe programma Doorbakken, de prachtige films Oorlogswinter, Oude Liefde en Finn, de feestelijke Tijd voor MAX Oudejaarsshow, de Kerst- en Oudejaarsspecials van MAX Maakt Mogelijk, Missie MAX waarin ik de groeten van dierbaren overbreng aan uitgezonden militairen, het Trouw Kerstconcert, het Afscheidsconcert van Jan & Anny, 2 uitzendingen van de MAX Proms, TV Monument (over Tineke de Nooij) en de serie Op weg: Hunebed Highway.

Extra feestelijk jasje

Ook de MAX-programma’s op NPO Radio 1,2,4 en 5 worden in een extra feestelijk jasje gestoken. En we hebben de komende feestdagen nog veel meer voor u in petto! Alle informatie over de programma’s kunt u terugvinden in onze omroepgids MAX Magazine en op MAXVandaag.nl. De feestdagen worden nóg feestelijker met de online Heel Holland Bakt Adventskalender, te vinden op heelhollandbakt.nl en met de apps van Met het Mes op Tafel, Heel Holland Bakt en MAX Geheugentrainer. Dat staat garant voor uren verstrooiing!

Fijne dagen!

Geniet in deze periode het liefst samen van elkaars gezelschap en van de programma’s van MAX. Ik wens u hele fijne kerstdagen toe!

Jan Slagter
Directeur Omroep MAX

Geef een reactie

Reactie

  1. TonyGo says:

    Zeer positief !! Dank