Feestdagen

Vier de feestdagen met MAX 2019

MAX is er altijd, en natuurlijk ook weer tijdens de feestdagen. Van 15 december tot en met 6 januari heeft MAX weer een diverse programmering op radio en televisie, met mooie films, muziek, reportages en gloednieuwe programma’s.

Heel Holland Bakt – vanaf zondag 15 december om 21.35 uur op NPO 1

Heel Holland Bakt, de enige afvalwedstrijd waar je van aankomt, is vanaf zondag 15 december om 21.35 uur terug! Het spannende avontuur begint op de Heel Holland Bakt-braderie, gevolgd door een intensief bakkamp bij Robèrt. De tien bakkers die deze strenge selectie het best doorlopen mogen met recht plaatsnemen in de tent en strijden om de titel Beste Thuisbakker van Nederland van 2019 – 2020! Vanaf 22 december is Heel Holland Bakt elke zondag om 20.20 uur te zien op NPO 1.

Wijsheid komt met de jaren: Sjaak Swart – donderdag 19 december om 20.25 uur, NPO 2

Dionne Stax gaat langs bij Mister Ajax, Sjaak Swart. Hoewel hij nog elke week op het veld staat, is het al even geleden dat Sjaak, inmiddels 81 jaar, zijn professionele carrière afsloot. Die carrière heeft zijn leven voor een groot deel gedefinieerd. Het is dan ook hoog tijd om uitgebreid terug te blikken. Met zijn leven in foto’s op tafel, bespreekt Dionne in Wijsheid komt met de jaren: Sjaak Swart, met Sjaak zijn verleden en huidige leven. Een leven dat zich kenmerkt door absolute toewijding, een ijzeren wil, onvoorwaardelijke liefde en bovenal schatten aan ervaring.

MAX Maakt Mogelijk – zondag 22 december en zondag 29 december om 19.10 uur op NPO 2

Ook dit jaar zijn er weer twee feestdagenspecials van MAX Maakt Mogelijk. In de kerstspecial op zondag 22 december onder meer een bijzondere verrassing voor een eetclub voor Rotterdamse ouderen. En het belooft een muzikale kerst te worden, want er staat ook een klassiek concert voor vrijwilligers in Het Concertgebouw op de planning. Onder anderen vrijwilligers van de Luisterlijn, de KNRM en het Rode Kruis worden muzikaal bedankt met een concert waarbij Verdi’s Requiem wordt uitgevoerd door grootse koren uit Japan en Amsterdam.

In de oudejaarsspecial van MAX Maakt Mogelijk op zondag 29 december, is er onder meer aandacht voor Wim. Als zijn vader door dementie in een verzorgingshuis in Hilversum gaat wonen, vraagt het huis aan Wim om een huiskamer in te richten. Wim vindt een klein kamertje in het pand en organiseert daar, met zijn ervaring als ontwerper van platenhoezen én vele relaties in de muziek, een muziekcafé. Voor de inrichting struint Wim kringloopmarkten af. Sindsdien organiseert hij drie keer per week een muzikale middag voor de demente bewoners. Elke middag wordt steevast afgesloten met het lied Kom van dat dak af, van Peter Koelewijn. Jan Slagter verrast Wim en de bewoners met een optreden van Peter Koelewijn op een alledaagse woensdagmiddag.

Oorlogswinter – maandag 23 december om 21.25 uur op NPO 3

Het is de ijskoude winter van 1944/1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

Missie MAX – dinsdag 24 december om 17.05 uur en donderdag 2 januari om 17.10 uur op NPO 1

MAX organiseert voor de twaalfde keer met de thuisfrontorganisaties van Defensie en de Nationale Politie het evenement Missie MAX, waar het uitgezonden personeel en hun relaties in het zonnetje worden gezet. Tevens gaat Jan Slagter samen met luitenant-admiraal Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, op missiebezoek om persoonlijke videoboodschappen naar uitgezonden militairen te brengen. Ook wordt er een live-verbinding tot stand gebracht met verschillende missiegebieden in de wereld waar Defensie momenteel actief is en is er ruimte voor een gevarieerd muzikaal programma.

Missie MAX Kerstgroeten – op verschillende tijdstippen tussen 01.40 uur en 02.20 uur op NPO 1

Speciaal samengestelde uitzendingen vol groeten van het thuisfront, bekende Nederlanders en andere prominenten.

MAX Proms – dinsdag 26 december om 19.25 uur en dinsdag 31 december om 23.30 uur op NPO 2

Het is traditie: MAX organiseert dit jaar wederom een feestelijke MAX Proms. Nationale en internationale artiesten presenteren een onvergetelijk programma met een unieke mix van bekende klassiekers en swingende popmuziek. De artiesten worden begeleid door één van de beste orkesten ter wereld: het Metropole Orkest. Tijdens de zestiende editie van MAX Proms maken onder anderen Billy Ocean, Manolo ‘The Voice Of The Gypsies’ en Jeroen van der Boom hun opwachting. Het concert wordt in twee delen uitgezonden.

Wereldse Hotels (hh) – dinsdag 24 december tot en met 6 januari verschillende tijdstippen op NPO 1

Een ultieme ervaring creëren voor hun gasten, daar gaat het de eigenaren en medewerkers van de meest bijzondere hotels van de wereld om. Ze sparen kosten nog moeite om dit tot stand te brengen voor hun gasten. Restaurantcriticus Giles Coren en chef-kok Monica Galetti sluiten zich aan bij de mensen die wereldwijd in deze bijzondere hotels werken. Ze bezoeken hotels in onder meer Oman, Ierland, Frans-Polynesië en Zuid-Afrika.

Trouw Kerstconcert – woensdag 25 december om 13.20 uur op NPO 1

Ook dit jaar zendt MAX het Trouw Kerstconcert uit, een sfeervol concert in samenwerking met het dagblad Trouw. Het thema dit jaar is idealen. Vanuit de Grote Kerk in Den Haag met optredens van onder anderen Edsilia Rombley, Maan, Petra Berger, Amira, Kenny B en Dennis van Aarssen.

Doorbakken – Vanaf woensdag 25 december om 21.45 uur op NPO 1

Heel Holland Bakt-fans die klaar zijn voor nog meer Heel Holland Bakt zitten goed met het gloednieuwe programma Doorbakken, gepresenteerd door Irene Moors! Doorbakken is het nieuwe avondmagazine van MAX, dat wekelijks ingaat op het centrale thema en de gebeurtenissen in Heel Holland Bakt.

Irene Moors voert gesprekken met gasten op diverse bijzondere locaties. Dit wordt afgewisseld met reportages waarin Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven dieper ingaan op Heel Holland Bakt-thema’s, ingrediënten en tradities.

Jan & Anny: Hét Afscheidsconcert – donderdag 26 december om 18.05 uur en 5 januari 2020 om 17.10 uur op NPO 1

In samenwerking met MAX geven The Original Voices of BZN een speciaal afscheidsconcert in de Jaarbeurs in Utrecht. Het zangduo zal nog eenmaal hun grootste hits als Take Me To Ibiza, Mon Amour, Lady McCorey ten gehore brengen. Ook zijn er gastoptredens van Ancora en het Volendams Opera Koor. Op 26 december wordt het eerste deel van het afscheidsconcert uitgezonden. Op januari 2020.

Oude Liefde – vrijdag 27 december om 22.45 uur op NPO 2

In deze film ontmoeten 2 gescheiden zestigers (Beppie Melissen en Eugene Bervoets) elkaar voor het eerst na vele jaren naar aanleiding van de plotse dood van hun veertigjarige zoon. In de maanden daarop laait hun oude liefde weer op. Zo raken zij én hun families verstrikt in de, vaak absurde, gevolgen van deze grote, onmogelijke liefde.

Finn (hh) – zondag 29 december om 09.00 uur op NPO Zapp (NPO 3)

Als Finn een oude man viool ziet spelen wil hij dat dolgraag ook leren. Maar zijn vader, gespeeld door Daan Schuurmans, ziet liever dat hij gewoon blijft voetballen, en verbiedt zijn zoon om muziek te maken. Maar Finn wil zó graag viool spelen, dat hij de relatie met zijn vader op het spel zet. Tijdens zijn voetbaltraining oefent hij stiekem op de boerderij.

TV Monument – maandag 30 december om 17.10 NPO 1

In TV Monument blikt Han Peekel terug op de carrières van grote televisiepersoonlijkheden. Zoals regisseurs, cabaretiers, artiesten en de mensen achter de schermen. In de eerste aflevering, op maandag 30 december, staat presentator Tineke De Nooij centraal.

Op weg: Hunebed Highway – maandag 30 december t/m vrijdag 3 januari (m.u.v. woensdag 1 januari) om 18.50 uur op NPO 2

Vanaf maandag 30 december zendt MAX het nieuwe programma Op weg: Hunebed Highway uit. Carrie ten Napel volgt in 4 afleveringen de Hunebed Highway N34, de Route 66 van Drenthe. Ook bezoekt ze de naastgelegen hunebedden, historische dorpen en natuurgebieden. En extra bijzonder; in elke aflevering gaat Carrie ook met haar vader Evert op stap. Samen gaan ze naar de plekken in Drenthe die voor Evert belangrijk zijn (geweest).

Tijd voor MAX Oudejaarsshow – dinsdag 31 december om 17.05 uur op NPO 1

Zoals elk jaar is er op 31 december een speciale Tijd voor MAX Oudejaarsshow, waarin Martine van Os en Sybrand Niessen in de feestelijk versierde studio met een aantal BN’ers, waaronder Robèrt van Beckhoven, Janny van der Heijden, Samantha Steenwijk en Arthur Brand, terugkijken op het voorbije jaar en alvast vooruitblikken op ieders plannen voor 2020.

Nederland op film (hh) – dinsdag 31 december om 22.15 uur op NPO 2

In Nederland op film, het programma, dat volledig is samengesteld uit amateurfilmmateriaal uit de twintigste eeuw, staat de viering van de feestdagen centraal. Aan de hand van de films die Nederlandse amateurfilmers maakten, wordt de viering van de feestdagen door de jaren heen getoond. Het is een periode waarin veel Nederlanders vrij zijn van werk of school en die bol staat van de rituelen. Er is veel veranderd aan de manier waarop we Kerstmis en oud en nieuw vieren, en dat is terug te zien in de 8- en 16mm-films die we in onze eigen huiskamers maakten.

Oud en Nieuw Knallers— dinsdag 31 december om 00.25 uur op NPO 2

Tijdens oud en nieuw mag muziek natuurlijk niet ontbreken. Daarom zendt MAX, direct na MAX Proms, een speciale muziekspecial uit. Een spetterend begin van het nieuwe jaar.

“Het is wat het is” – Het einde van Jan en Anny op de bühne – zondag 5 januari om 16.10 op NPO 1

Naast het afscheidsconcert, zendt MAX ook de documentaire “Het is wat het is uit” – Het einde van Jan en Anny op de bühne. In de documentaire wordt teruggeblikt op de gezamenlijke carrière van Jan Keizer en Anny Schilder. We zijn getuige van de laatste 6 maanden van hun afscheidstournee als zangduo en zien dat ook in Zuid-Afrika en Roemenië de twee zangers veel hebben betekend. Er wordt teruggeblikt op het bewandelde artistieke pad van Jan en Anny. Allebei zijn ze onderdeel geweest van BZN. Voorafgaand aan de documentaire zendt MAX om 16.10 uur op NPO 1 de herhaling van het afscheidsconcert uit.

Radio

Ook de MAX-programma’s op NPO Radio 1,2,4 en 5 worden in een extra feestelijk jasje gestoken. Zo staat van maandag 23 tot en met donderdag 26 december Haandrikman! in het teken van kerst. Verslaggever Yves gaat op zoek naar bijzondere kerstverhalen. En in een speciaal item besteedt Haandrikman! aandacht aan kerstmuziek. Op tweede kerstdag presenteert Jan Rietman Haandrikman!. Van maandag tot en met donderdag van 12.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 5. En in De MAX! brengt Manuëla Kemp op Eerste Kerstdag een ode aan de doden, de muzikanten die ons in 2019 ontvielen. En ook op radio kan de luisteraar genieten van MAX Proms. Henkjan Smits presenteert in De MAX!, donderdag 26 december van 18.00 uur tot en met 20.00 uur, een samenvatting van de nieuwste editie én de hoogtepunten van 16 jaar MAX Proms.

Wij wensen een fijne feestdagen toe!

Geef een reactie