boosterprik

Ted van Essen: vragen over de boosterprik? Stel ze!

Deze week treed ik op in een STER-reclame van het ministerie van VWS. Samen met 5 andere dokters en experts promoot ik daarin de boosterprik tegen het coronavirus. Allemaal vinden we het een goede zaak om die te nemen. En nee, we verdienen daar niks mee.

Waarom een booster nemen?

Dit is zo ongeveer onze tekst: “Het coronavirus verspreidt zich snel. Vooral de besmettelijke omikronvariant. De coronavaccinaties doen hun werk, maar de bescherming van je eerdere prikken neemt na verloop van tijd af. Met een boosterprik heb je weer meer antistoffen en verklein je de kans dat je ernstig ziek wordt of anderen besmet. Zo komen er minder mensen in het ziekenhuis door corona. En kunnen we weer verder.”

Waarom niet?

De mensen die zich melden bij de vaccinatiecentra van de GGD weten dat natuurlijk wel. Anderen denken daar nog over na. Bijvoorbeeld of het voor hunzelf wel nodig is. Als je al gevaccineerd bent en niet tot een risicogroep behoort, wordt je meestal niet erg ziek van die omikron. Al helemaal niet als je jong bent. Dus waarom zou je dan nog zo’n prik nemen?

In quarantaine

Ik was zelf erg blij dat ik hem kreeg. 2 weken nadien was ik in contact met een gezin, die de dag erna allemaal covid bleken te hebben. Op dat moment moest ik in quarantaine, dus dat was lastig. Ik kon niet werken als vaccinatiearts en moest ook Tijd voor MAX afzeggen. Gelukkig bleek ik niet besmet, dankzij die booster. Zo gaat het in veel gezinnen: langzamerhand is half Nederland in quarantaine.

De maatschappij ligt stil

Het grote aantal besmettingen wordt een steeds groter probleem. Gelukkig worden die quarantaine-regels verder versoepeld, want de maatschappij komt anders stil te liggen. Als je licht ziek wordt, hoef je niet naar het ziekenhuis, maar je bent wel een tijd uit de running. Misschien ook wel langere tijd, met ‘long covid’. Die boosterprik voorkomt dat allemaal.

Naar de sportschool

Een booster pept je afweer een beetje op. Het is alsof je een keer extra naar de sportschool gaat, nu om het immuunsysteem te trainen. Als je de eerste 2 prikken hebt verdragen zal die 3e ook geen probleem zijn. En die gevreesde langetermijneffecten zou na 2 miljard vaccinaties wereldwijd toch wel aan het licht gekomen zijn.

Vraagt u maar

U begrijpt het: ik ben een voorstander van die booster. Tenminste, nu op dit moment, want niemand kan voorspellen of dat vaker nodig zal zijn. Ik kom graag voor mijn mening uit, vandaar die STER-reclame. Je kunt je boosterprik op veel plekken zonder afspraak halen. Maar als je nog vragen hebt: stel ze hieronder en ik geef antwoord. Of kijk op www.coronavaccinatie.nl/booster.

Geef een reactie

Reactie

  1. DSJON says:

    heb in tussen pozen, ziekenhuis, manumhof, louwershof , thuis, hotel, 6x corona test gehad, = NEGATIEF !
    Heeft VACCINATE GÉÉN ZIN ?