COVID-box

Ted van Essen: ‘de COVID-box’

Dat coronavirus is natuurlijk vreselijk, maar er zijn lichtpuntjes. Een absolute zon in de duisternis is natuurlijk het vaccin. Ik kan niet wachten tot ik aan de beurt ben. Hopelijk denkt u er ook zo over, want hoe eerder de meerderheid van alle Nederlanders is gevaccineerd, hoe moeilijker het virus het krijgt om slachtoffers te vinden.

Anderhalve meter

Intussen kijken wij ouderen wel uit om voordat het einde van de ellende in zicht is, nog besmet te raken. Kerst vieren in kleine kring is natuurlijk jammer, maar helemaal geen kerst meer kunnen vieren nog veel erger. Zoveel mogelijk contacten vermijden is echt de beste strategie. Niet voor niks is het ‘anderhalvemetersamenleving’ het woord van het jaar geworden.

Nazit

Ik heb het geluk dat ik wekelijks in Tijd voor MAX mag optreden en dat is elke week een feestje, al is de nazit met de redactie en alle gasten tijdelijk afgeschaft. Liveprogramma’s zijn de kracht van televisie en halen het toch niet bij ingeblikte producten. Ik zal wel het moment prijzen dat ik niet meer alleen maar over COVID-19 hoef te spreken.

Online

Toch zijn er ook dingen verbeterd. Ik zag in de boekhouding dat mijn autokosten zijn gehalveerd. Ik reis niet meer uren naar bijeenkomsten, maar kijk deelnemers aan een vergadering recht in de ogen op mijn beeldscherm. Ik bezocht veel congressen over influenza, vaak in het buitenland, maar nu kan ik al die lezingen online volgen.

Wachtkamer

In de medische zorg is het beeldbellen nu fors doorgedrongen. Niet meer naar het ziekenhuis rijden, in de wachtkamer wachten en in een paar minuten horen wat de uitslagen zijn. Natuurlijk is het regelmatig nodig dat een dokter in uw ogen of oren kijkt, op uw buik drukt of de kniepeesreflex opwekt. Maar het blijkt dat fysiek contact in de helft van de consulten niet nodig is. Winst voor u en voor de dokter.

Weer thuis

Ook de bewaking van lichamelijke functies blijkt vaak goed mogelijk te zijn op afstand. In sommige ziekenhuizen kunnen corona-patiënten een paar dagen eerder naar huis met een zogenaamde COVID-box. Daar zitten spullen in om de temperatuur, de bloeddruk en het zuurstofgehalte te meten en automatisch door te geven aan het ziekenhuis. Een verlichting voor de zwaar belaste ziekenhuiszorg, maar ook fijn voor de patiënt om zo veilig een paar dagen eerder bij je familie terug te zijn. Ik hoop dat dat soort verbeteringen in de zorg in de toekomst blijven.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Poes says:

    Kan ik ook een vraag over mijn gezondheid aan de dokter stellen?

      MAX Vandaag says:

      Beste Poes, bedankt voor uw reactie. U kunt via https://www.maxvandaag.nl/sessies/paginas/oproep/stel-uw-vraag-aan-dokter-ted/ een vraag stellen. Dokter Ted kan helaas niet op alle vragen antwoord geven, maar hij zal regelmatig in Tijd voor MAX en hier op MAX Vandaag een aantal vragen behandelen.