aangifte

Rogier de Haan: Vrijwillig aangifte doen kan interessant zijn

Meer dan 8 miljoen mensen kregen dit jaar een blauwe envelop, met daarin de uitnodiging om belastingaangifte te doen. Die ‘uitnodiging’ is in werkelijkheid een verplichting; de ingevulde aangifte moest vóór 1 mei zijn ingediend. Er zijn dus ook een paar miljoen mensen die geen belastingaangifte hoeven te doen. Juist voor deze groep kan het financieel interessant zijn om dat wél te doen. En het leuke is: dat kan het hele jaar rond.

Cees en Gerda van Dijk kwamen daar bij toeval achter. Jarenlang hadden ze alle 2 hun jaarlijkse aangifte gedaan. Maar sinds Gerda gestopt was met werken en geen eigen inkomen meer had, kreeg ze geen blauwe enveloppen meer; Cees deed in zijn eentje aangifte. Jaren later gaven vrienden de tip om toch eens te kijken of Gerda misschien vrijwillig aangifte kon doen. Cees vulde zijn laatste digitale aangifte opnieuw in, en voegde deze keer Gerda toe als ‘fiscale partner’. Wat bleek: ineens stond er onderaan de streep een tegoed van meer dan 2.500 euro. Enthousiast geworden deed Cees hetzelfde voor de jaren ervoor, met hetzelfde resultaat. In totaal kregen Cees en Gerda zo’n 10.000 euro terug van de Belastingdienst. Hoe dat kan? Door alle 2 aangifte te doen, konden Gerda en Cees maximaal profiteren van de algemene heffingskorting.

Aangifte stond al klaar

Maar ook als je geen partner hebt, kan het lonen om aangifte te doen. Olga Visser meldde ons dat, toen ze een paar jaar geleden stopte met werken, ze ook geen aangifte meer hoefde te doen. Dit jaar ging ze toch maar eens vragen bij de Belastingdienst hoe dit zat. Want voorheen kreeg ze altijd een leuk bedrag terug. Ze kreeg het advies om vrijblijvend op de website van de Belastingdienst haar aangifteformulier in te vullen. Dat deed Olga, en wat bleek: haar aangifte stond al klaar, volledig vooraf ingevuld door de Belastingdienst. Onderaan de streep stond een tegoed van 361 euro. Olga hoefde alleen maar op verzenden te drukken en het geld was van haar. Hetzelfde trucje herhaalde ze voor het jaar ervoor. Weer kassa: nog eens 261 euro erbij.

Probeer het maar…

Of er ook voor u geld klaarligt achter de verzendknop? Wij kunnen daar niet in adviseren, behalve dan dit: probeer het zelf uit. Met uw DigiD in de hand kunt u vrijblijvend uw belastingaangifte invullen op de website van de Belastingdienst. Blijkt dat u geld tegoed heeft, dan stuurt u de aangifte in. Levert het u niets op, dan stuurt u niets in; u heeft dan geen aangifte gedaan.

Staat er geld klaar?

Let op: u kunt tot 5 jaren terug nog aangifte doen. Dit jaar kan dat nog voor 2017. Ook als u al aangifte heeft gedaan, zoals Cees, kunt u deze voor dezelfde periode nog aanpassen. Blijkt er ook voor u geld klaar te staan achter de verzendknop.

Heeft u vragen aan MAX Ombudsman? MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

(Foto: ANP)

Geef een reactie