Boom snoeien gemeente

Rogier de Haan: gemeente kan de boom in

De heer Huisman woont in een rijtjeshuis in een prettige straat. Achter zijn huis ligt een grasveld van de gemeente. En op dat grasveld staat een grote boom…

De boom is al jaren de bron van een sluimerend conflict tussen de heer Huisman en de gemeente. De takken hangen namelijk een aantal meters boven de achtertuin. Het maakt alles wat donkerder in de tuin. De heer Huisman heeft daarom herhaaldelijk gevraagd aan of ze de takken kunnen terugsnoeien. Maar de gemeente is niet van plan om iets aan de situatie te doen; terugsnoeien zou voor de gezondheid van de boom niets uitmaken, maar het zou er wel  minder fraai uitzien.

De wet laat geen twijfel

De heer huisman komt er dus niet uit met de gemeente. Uiteindelijk vraag hij ons wat nou eigenlijk zijn rechten zijn. Zit er niets anders op dan onder het bladerdak van de gemeente te blijven zitten of is er nog iets mogelijk? De wet is duidelijk over dit soort situaties. Daarin staat namelijk dat je niet hoeft toe te staan dat takken van de boom van de buren boven je perceel hangen. Dat betekent niet dat je elke overhangende tak meteen mag verwijderen; dat mag pas nadat je de buurman hebt aangemaand om de overhangende takken weg te halen. Als deze daar geen gevolg aan geeft, mag je zelf de schaar erin zetten.

In het redelijke

Er zit wel een grens aan dit terugsnoeirecht. Het moet niet ontaarden in ‘misbruik van recht’. Dat kan het geval zijn als de boom een beschermde status heeft. Of als terugsnoeien de gezondheid van de boom aantast. Maar van dit alles is bij deze boom geen sprake. Het enige bijzondere aan de situatie is de buurman zelf; dat is namelijk geen mens van vlees en bloed, maar de gemeente. Toch maakt dit voor de wet geen verschil; buurman is buurman

Rekening naar de buurman

De heer Huisman heeft de wet dus achter zich. Maar zelf terugsnoeien vindt hij veel te gevaarlijk want de takken hangen meters hoog. En het inhuren van een hovenier kost veel geld. Wat nu? Omdat het logisch is dat hier een professional aan de slag zal moeten, mag de heer Huisman de rekening opsturen naar de buurman, de gemeente dus. Die zal de redelijke kosten moeten betalen. Maar een betere oplossing is dat de gemeente de boom nu eindelijk zelf gaat snoeien. De gemeente heeft daar immers zelf de juiste mensen en apparatuur voor.

In een week opgelost

We legden onze bevindingen voor aan de gemeente. Wat jaren onbespreekbaar was, was nu in een week opgelost: de gemeente heeft de boom teruggesnoeid, de heer Huisman is bevrijd van zijn bladerdak. Bovendien zijn er afspraken gemaakt voor de toekomst, want de boom blijft groeien natuurlijk.

Heeft u vragen aan MAX Ombudsman? MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie