Rechtbank over bedwindvoering

Rogier de Haan: ‘Fout van de rechtbank zorgt voor problemen’

Amber is begin 30 en woont met haar dochter en haar vriend in een eigen huis. Op het oog is Amber een zelfstandige vrouw. Maar schijn bedriegt. Amber heeft een verstandelijke beperking, die ervoor zorgt dat ze te goed gelovig is en impulsieve beslissingen kan nemen. In het verleden heeft dat haar in flinke financiële problemen gebracht.

Onder bewind laten stellen

Om die reden heeft Amber zich op eigen verzoek onder bewind laten stellen en zich laten inschrijven in het Centraal curatele- en bewindregister (CCBR). Dat was lang geleden alweer; haar ouders zijn sindsdien haar bewindvoerders. Jarenlang gaat alles goed. Maar dan komt Amber bij haar ouders langs om geld te lenen, terwijl ze net haar Wajong-uitkering heeft gekregen. Haar ouders ruiken onraad en voelen Amber stevig aan de tand. Wat blijkt: de voorbije periode heeft Amber het ene financiële gat gevuld met het andere; bij elkaar heeft ze voor meer dan  20.000 euro aan leningen afgesloten, bij 3 verschillende banken. Al het geld is weg. Amber zit tot haar nek in de schulden.

Fout van de rechtbank

Haar ouders kunnen het niet geloven. Amber was ingeschreven in het CCBR, daardoor zou het onmogelijk moeten zijn om leningen af te sluiten. Maar als ze het register raadplegen, zien ze tot hun verbijstering dat Amber er niet in staat. Ze nemen contact op met de rechtbank. Daar constateert men dat Amber door een fout van de rechtbank nooit is geregistreerd; het wordt meteen in orde gemaakt.

Op zoek naar gerechtigheid

Maar ja, het kwaad is al geschied. Ambers ouders vragen de rechtbank medeverantwoordelijkheid te nemen voor de ontstane situatie. Dit wijst de rechtbank resoluut van de hand. Als de ouders zelf hadden opgelet, had Amber nu niet in de schulden gezeten, is hun reactie. Ambers vader ontploft bijna en neemt contact met MAX Ombudsman op, op zoek naar gerechtigheid.

Bescherming

Wat de rechtbank tegen Ambers ouders heeft gezegd, klopt niet. Als Amber in het register had gestaan, had ze de leningen niet kunnen afsluiten. Want banken raadplegen dat register standaard. En als de bank dan toch een lening zou afsluiten, kan ze Amber met geen mogelijkheid dwingen de lening terug te betalen. Niet voor niets heet dit een beschermingsbewind.

Op gesprek

Samen met Ambers ouders gaan we op gesprek bij de rechtbank. De rechter blijft bij het al ingenomen standpunt. Dan leggen we uit dat ieder zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Ambers ouders hebben al hun spaargeld gebruikt om de leningen af te lossen. Amber zal dit de komende (vele) jaren aan ze terug moeten betalen. Wordt het niet tijd dat de rechtbank ook een duit in het zakje doet?

Rechtvaardigheid

Na wat bedenktijd krijgen we goed bericht: de rechtbank is bereid alle betaalde rente plus wat extra te vergoeden. Meer goed nieuws: één van de banken scheldt alle openstaande schulden kwijt; de leningen waren ook wel erg gemakkelijk afgesloten. Er blijft nog een flinke schuld staan, maar dit doet nu een stuk minder pijn.

Rogier de Haan heeft in 2013 samen met Jeanine Janssen MAX Ombudsman opgericht. MAX Ombudsman maakt veel voorkomende klachten en georganiseerd onrecht zichtbaar. Hierover gaan de columns van Rogier de Haan. Lees hier al zijn columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie