Uitvaart

Rogier de Haan: ‘Een trap vanuit het graf’

Zo gelukkig als Esther Buitenhuis is als moeder en echtgenote in haar eigen gezin, zo moeilijk was haar start als kind. Haar ouders bekommerden zich niet om haar. Ze besteedden hun aandacht en geld aan alcohol. Haar vader vertrok vlak na haar geboorte. Hij werd uit de ouderlijke macht gezet. Pas als volwassene ontmoette Esther hem voor de eerste keer. Dat die ene ontmoeting ook de laatste was, bleek toen de politie op een dag in 2021 bij haar aanbelde. Haar vader was gevonden in zijn huis in de gemeente Opsterland; dood. Via de gemeentelijke basisadministratie was de politie bij Esther uitgekomen voor de uitvaart.

Alleen maar schulden, geen geld voor een uitvaart

Vanuit verantwoordelijkheidsgevoel ging Esther na of er zaken geregeld moesten worden. Esther had als wettelijke erfgenaam de erfenis alvast officieel verworpen. Daarnaast moest hoe dan ook de uitvaart geregeld worden. Esther overlegde met de gemeente Opsterland hoe dat zou werken. Er was namelijk geen uitvaartverzekering en haar vader liet niets dan schulden na. Er was dus niets om een uitvaart mee te betalen.

De gemeenteambtenaar was hierover duidelijk: de gemeente kon een gemeentelijke uitvaart organiseren, dat zou ongeveer 4.000 euro kosten. Esther mocht het ook zelf regelen. Maar in beide gevallen zou Esther de rekening moeten betalen. Esther legde uit welke akelige rol haar vader in haar leven had gespeeld én dat ze de erfenis had verworpen. De ambtenaar hield voet bij stuk: Esther moest alles betalen. Esther regelde daarop zelf de uitvaart. Voor de helft van de prijs van de gemeente Opsterland.

Nu dit weer…

2 jaar later belt de politie weer aan: een aan drugs verslaafde halfbroer van Esther, een zoon van haar vader, zweeft op de rand van de dood. Esther kent ook deze man nauwelijks. Ze schrikt van het bericht en vraagt zich ook af: moet ik straks weer de portemonnee trekken voor de uitvaart van iemand die ik niet ken? Waar eindigt dit? Esther legt deze vraag bij ons neer.

Uitzonderlijke regeling

We hebben hier te maken met een uitzonderlijke regeling in de wet. Als familielid kan je opdraaien voor de kosten van een uitvaart van een bloedverwant, zelfs als je geen erfgenaam bent of de erfenis hebt verworpen. Wat de gemeente Opsterland hierover tegen Esther heeft gezegd, klopt dus. Dat wil zeggen: de gemeente mág de uitvaartkosten op Esther verhalen, maar is hiertoe niet verplicht.

Het is duidelijk dat haar vader als inwoner meer binding had met de gemeente Opsterland dan met zijn eigen dochter. Dat toch Esther moet opdraaien voor de uitvaart van haar vader is als een trap na vanuit het graf, met hulp van de gemeente Opsterland. Veel andere gemeenten geven aan in dit soort schrijnende situaties zelf de kosten te dragen.

Dit bijzondere verhaalsrecht van gemeentes treft alleen familieleden in de eerste graad: (schoon)ouders of kinderen. Broers en zussen vallen er dus niet onder. Dit betekent dat Esther zich over de uitvaartkosten van haar halfbroer te zijner tijd geen zorgen hoeft te maken.

Heeft u vragen aan MAX Ombudsman? MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Rogier de Haan heeft in 2013 samen met Jeanine Janssen MAX Ombudsman opgericht. MAX Ombudsman maakt veel voorkomende klachten en georganiseerd onrecht zichtbaar. Hierover gaan de columns van Rogier de Haan. Lees hier al zijn columns.

Geef een reactie