scootmobiel

Proefritje met scootmobiel: verzekerd of niet?

De heer Nieuwdorp werd wat slechter ter been. Hij wilde uitproberen of een scootmobiel wat voor hem was. De beste manier om daar achter te komen, was natuurlijk een proefrit…

De heer Nieuwdorp ging naar een scootmobielhandelaar, zocht een model uit en maakte een testrit. Buiten reed het best lekker. Maar toen de heer Nieuwdorp de showroom weer in wilde rijden, ging het mis. Hij gaf gas in plaats van te remmen. De scootmobiel reed tegen een glazen pui aan. De heer Nieuwdorp bleef ongedeerd, maar de glazen pui moest worden vervangen. Kosten: 350 euro.

De winkelier stelde dat de scootmobiel en de pui niet verzekerd waren. De heer Nieuwdorp meldde de schade daarom bij zijn eigen aansprakelijkheidsverzekeraar. Deze bleek geen dekking te geven. Op aandringen van de winkelier betaalde de heer Nieuwdorp de schade uiteindelijk zelf. Toch bleef het knagen. Wat als hij iemand had aangereden of de scootmobiel zelf total loss was geweest; had hij dan ook alle schade zelf moeten betalen? De heer Nieuwdorp ging te rade bij ons telefonisch spreekuur.

Hoe zit het wettelijk?

Volgens de wet is een scootmobiel een motorrijtuig. De eigenaar van een scootmobiel is daarom, net als de eigenaar van een auto, verplicht om deze te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid. Daarmee is alle schade verzekerd die de scootmobiel toebrengt aan anderen. Schade aan de scootmobiel zelf of letsel van de bestuurder valt niet onder de dekking, maar kan vrijwillig worden bijverzekerd.

De winkelier had de scootmobiel dus moeten verzekeren. En de heer Nieuwdorp had er op mogen vertrouwen dat de scootmobiel verzekerd was. Met deze informatie namen we contact op met de winkelier. Deze stortte meteen de 350 euro terug. De heer Van Nieuwdorp is blij dat hij zijn geld terug heeft, maar heeft na deze ervaring toch maar besloten om geen scootmobiel aan te schaffen.

Neem onze tips in acht

• Ongelukken met een scootmobiel worden niet gedekt door uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Vraag daarom vóórdat u een proefrit maakt of de scootmobiel volgens de wet is verzekerd.
• Spreek vóór de proefrit af tot welk bedrag u eventueel voor de schade opdraait, als u per ongeluk de scootmobiel beschadigt. Zorg dat dit zwart op wit staat.
• Als u het risico te hoog vindt, kunt u er voor kiezen om dan maar geen proefrit te maken.
• Als u een scootmobiel aanschaft, zorg er dan voor dat deze is verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid. Het niet verzekeren van een scootmobiel is strafbaar en kan een boete van honderden euro’s opleveren.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie