Petitie blauwe envelop

Heel even dacht ik goed nieuws te kunnen melden over de blauwe envelop. Ik had u willen melden dat u door een enkel telefoontje naar de belastingdienst de blauwe envelop zou blijven ontvangen. Recent verscheen namelijk in een nieuwsberichtje dat de blauwe envelop toch blijft.

Was Wiebes ineens om? Was de reclamecampagne “Afscheid van de blauwe envelop” al rijp voor het museum, in plaats van de blauwe envelop zelf? In officiële stukken kon ik er niets over vinden.

Daarom nam ikzelf maar eens de proef op de som. Mijn partner en ik belden met de helpdesk van de belastingdienst. Beiden hadden we het verzoek om onze belastingzaken op papier te kunnen blijven doen. Beiden werden we zeer vriendelijk te woord gestaan, en werden we door wat vragen geleid over onze persoonlijke situatie. En jawel, ik had succes. Althans, voorlopig. In elk geval volgend jaar krijg ik alles nog op papier. Mijn partner kreeg minder goed nieuws. De mededeling was dat de nieuwe wet  haar naar haar digitale berichtenbox verwijst. Ik kan u vertellen dat zij daar nog nooit in heeft gekeken, en ook niet weet hoe dat moet. Ze zal dus aan het werk moeten.

Goed, misschien had ze de pech dat ze net iemand trof die nog niet goed was ingewerkt. Daarom gebeld met een leidinggevende van belastingdienst. Op mijn toch wel gesloten vraag “als iemand jullie helpdesk belt om te zeggen dat hij of zij alle belastingzaken op papier wil blijven ontvangen, blijft die persoon dan inderdaad alles op papier ontvangen?” kreeg ik een lang antwoord. De strekking was dat de belastingdienst luistert naar signalen uit de maatschappij. Voor wie moeite heeft met digitaal, is er allerlei hulp georganiseerd. En onder omstandigheden is het mogelijk om alles op papier te blijven ontvangen. Kortom, geen ja en geen nee.

Ik kan u dus nog geen goed nieuws melden over de blauwe envelop. Zeker, de belastingdienst doet er veel aan om mensen te helpen om mee te gaan in de digitalisering. Zo kunt u terecht bij (ouderen)organisaties voor hulp bij uw belastingaangifte. U kunt iemand machtigen om (onderdelen van) uw belastingzaken te doen. U kunt in de bibliotheek terecht voor gratis computergebruik. En u kunt gratis bellen naar de belastingdienst zelf.

Nog los van de vraag of we blij moeten zijn met deze oplossingen, vind ik dat het oplossingen zijn voor een probleem dat helemaal niet hoeft te bestaan. Nu is het de belastingdienst die kiest of en hoe lang u nog de blauwe envelop kunt blijven ontvangen. Ik vind dat die keuze bij de belastingbetaler moet komen te liggen. Het spreekwoord luidt toch niet voor niets “Wie betaalt, bepaalt”?

De belastingdienst heeft nog een zetje nodig. Daarom beginnen we een petitie: De blauwe envelop moet blijven! Doet u mee?

Geef een reactie

Reacties (13)

 1. Hans Greuter says:

  De blauwe envelop moet blijven!!!

 2. olstenaar says:

  De Blauwe Envelop Moet Blijven

 3. petervanderschaft says:

  Blauwe envelop moet blijven

 4. akkerwinde.11 says:

  de blauwe envelop moet blijven;Wiebes kan vertrekken!

 5. ritobro@worldonline.nl says:

  De blauwe envelop moet blijven!

 6. Mariette91 says:

  Toscha Kapitz

 7. Ine Hubert says:

  De blauwe envelop moet blijven!!!!

 8. Bas van der Togt says:

  Mijn mailbox lust geen blauw. Mijn brievenbus wel 🙂

 9. marianke brugman says:

  Als ik iets wil weten van een instantie, moet ik ze zelf benaderen. Waarom moet ik dan de belastingdienst benaderen met de vraag of zij misschien iets van mij willen weten. Dat is toch de wereld op zijn kop. Wat zij van mij willen weten, zullen ze toch zelf moeten vragen en gewoon per post. In een misschien voor hen rare blauwe enveloppe. De wereld wordt geregeerd door snelle jonge mensen, maar die weten straks ook niet meer wat zij moeten doen als zij oud(er) zijn.

 10. Jaagpad says:

  De blauwe envelop moet blijven.

 11. Riky says:

  De blauwe envelop moet blijven

 12. Deurtje46 says:

  MOET zeker blijven !!!

 13. Ivor says:

  Ik ben ondernemer en heb naast m’n eenmanszaak ook nog een holding en ben DGA bij een venootschap.. Daarnaast is er nog een accountant die m’n boekhouding voert.

  Voor elk van deze 4 zaken ontvang ik van de belastingdienst regelmatig blauwe enveloppen.

  Ik heb ze de afgelopen 3 maanden geteld; 13 stuks

  Afgezien van de schrik bij elk van deze enveloppen (oh jee, hoeveel moet ik nu weer betalen, heb ik iets fout gedaan? krijg ik een boete?) is de inhoud vaak informatief en volledig overbodig.

  Ja, de blauwe envelop moet blijven voor de mensen die daarvoor kiezen.

  Ikzelf wil graag een efficiënte en digitale communicatie met de belastingdienst. 13 poststukken in 3 maanden tijd is niet meer van deze tijd en niet duurzaam. Ik maak volop gebruik van de digitale berichtenbox van mijnoverheid.nl, maar het blijkt onmogelijke deze communicatie digitaal te kunnen ontvangen.

  En wie denkt u dat de verwerkingskosten voor al deze blauwe terreur betaald? .. juist, de belastingbetalers..