shoppen

Pensioenverzekering: shoppen levert geld op!

Uw pensioenfonds heeft u niet voor het kiezen: dit zit vast aan uw werkgever. Dit gedwongen huwelijk valt in te delen in 2 fases. Eerst betaalt u premie en bouwt u pensioenrechten op.  Vervolgens bereikt u een zekere leeftijd en keert het pensioenfonds uw pensioen uit.

Vaak is het pensioenfonds in de eerste fase hetzelfde als dat in fase 2. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Het is namelijk ook mogelijk dat u via uw werkgever een pensioen opbouwt bij een pensioenverzekeraar. Bij zo’n pensioenverzekeraar kunt u het uitbetalen van het pensioen laten uitvoeren door een andere verzekeraar dan bij wie u het pensioen heeft opgebouwd. In ons spreekuur merken we dat veel mensen zich dit niet of onvoldoende realiseren. Terwijl deze keuzevrijheid veel geld kan opleveren!

‘Dat zijn wel erg veel kosten’

Neem bijvoorbeeld de heer Zandbergen. Via zijn werkgever heeft hij een pensioen opgebouwd bij Nationale Nederlanden (NN). Een paar maanden voor hij 65 wordt, krijgt hij bericht van NN dat zijn pensioendatum in zicht komt. Hij heeft op dat moment ruim 50.000 euro aan pensioenkapitaal opgebouwd. NN brengt een offerte uit voor de hoogte van het pensioen: 166 euro per maand. De kosten van NN voor het uitkeren van het pensioen zijn al in dit bedrag verwerkt, en zijn ruim 3.000 euro. De heer Zandbergen vindt deze kosten erg hoog, maar hij tekent de offerte. Want wat heeft hij te kiezen? Toch blijft het knagen en de heer Zandbergen neemt contact op met ons spreekuur. Zijn vraag: wat vinden wij van de kosten die NN doorrekent?

U heeft keuzevrijheid

Ons antwoord is een wedervraag: waarom bent u niet gaan ‘shoppen’? De heer Zandbergen had namelijk de vrijheid om zijn pensioenkapitaal uit te laten keren door een andere verzekeraar. Als hij dit had gedaan, dan had hij gezien dat andere aanbieders voor ditzelfde pensioenkapitaal tot wel 13 euro per maand meer pensioen uitkeren. Dat is bijna 8 procent meer, elke maand, de rest van zijn leven. Dat komt onder andere doordat ze minder kosten doorrekenen. Gelukkig is de pensioenuitkering van de heer Zandbergen nog niet begonnen. We vragen NN daarom of hij alsnog mag gaan shoppen, ondanks dat hij al akkoord is gegaan met het aanbod. Dat mag, en zo kan de heer Zandbergen alsnog de voor hem voordeligste aanbieding kiezen.

Tip: als u zoekt naar de beste pensioenverzekeraar om uw pensioenkapitaal uit te keren, let dan simpelweg op het maandelijks uit te keren pensioenbedrag. De kosten van de verzekeraar zitten hier namelijk al in verwerkt. U kunt zich laten bijstaan door een tussenpersoon. Let op, hieraan zijn wel extra kosten verbonden.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reactie

    JacobusB says:

    Ik heb zelf een offerte aan gevraagd om dat ik in Juni met pensioen gaat .
    Maar de offerte valt mij tegen en als ik dan naar de kosten kijkt van dienstverlening 3222,81 euro
    En de kosten gaan ook nog van het op gebouwde pensioen af is wel veel vind ik.