pincode

Mag u een pincode schrijven?

De heer Bakker heeft zijn zaken graag goed op orde. Als hij met zijn vrouw op vakantie gaat, neemt hij geen onnodige risico’s. Zo neemt hij alleen die bankpassen mee die hij ook daadwerkelijk gaat gebruiken. De resterende bankpassen bergt hij thuis op in 1 van zijn 2 kluizen. In de andere kluis ligt de versleutelde pincode…

De heer Bakker heeft moeite om de pincode, die hij niet zelf heeft kunnen kiezen, te onthouden. Zodra de voordeur in het slot valt – dat natuurlijk is voorzien van een politiekeurmerk – kan de vakantie beginnen. Zo doet de heer Bakker het al jaren. Het draagt bij aan een extra gerust gevoel tijdens de vakantie.

Telefoontje uit Nederland

In 2016 gaat het mis. Het echtpaar Bakker is aan het genieten van een vakantie in Spanje, als de buurvrouw uit Nederland belt: er is ingebroken in hun huis. Al snel blijkt dat onder andere de 2 kluizen zijn meegenomen. Nog voordat de heer Bakker de pasjes kan laten blokkeren, is er al 3.880 euro mee gepind.

‘Grof nalatig’

Eenmaal terug van vakantie vraagt de heer Bakker het gestolen geld terug van de bank. Hij heeft namelijk gelezen dat pinnen door onbevoegden voor risico van de bank komt. Dat is alleen anders als de houder van de bankpas zelf grof nalatig is geweest. Geen probleem natuurlijk, want als er iemand zorgvuldig is, is het wel de heer Bakker. Daar denkt de bank anders over. Deze wijst de heer Bakker erop dat hij volgens de voorwaarden zijn pincode niet mag laten rondslingeren. Uit het feit dat er gepind is, leidt de bank af dat de heer Bakker deze voorwaarde aan zijn laars heeft gelapt. Vol ongeloof legt de heer Bakker deze kwestie aan ons voor.

Vierdubbele inbraak

Wij zijn het eens met de heer Bakker. Om te kunnen pinnen met de pinpas, moet er in feite 4 keer ingebroken worden: eerst in het huis, dan in beide kluizen en tenslotte moet de versluierde code worden gekraakt. Als een inbreker daarin slaagt, betekent dat niet dat de heer Bakker grof nalatig is. Het betekent dat de inbreker zijn vak goed verstaat.

Belangrijke uitspraak

Inmiddels hebben we de zaak voorgelegd aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). De uitspraak van het Kifid zal niet alleen van groot belang zijn voor de heer Bakker, maar voor iedereen die zijn pincode opschrijft. Ook als deze is versleuteld en opgeborgen in een (digitale) kluis. Als de bank gelijk krijgt, betekent dit in feite dat het opschrijven van een pincode altijd uit den boze is. We houden u op de hoogte!

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Overal codes om in te loggen: in je computer, in je bankrekening, in je telefoon, in je energieaccount, bij mijn overheid. Je wordt er maar mee opgezadeld. … Wat te doen als je niet méér dan een paar codes kunt onthouden? Wat te doen als je geheugen afneemt? Wat te doen als je Alzheimer krijgt? …. Het is heel normaal dat je, al die codes ergens noteert. En de banken zijn de eersten die daar (mis) (ge)bruik van maken. Die hebben iets bedacht, om niet verantwoordelijk te zijn. Maar juist de banken hebben al die codes bedacht, om kosten te besparen op personeel. Maak overal maar weer een balie in de kantoren en houdt die kantoren 24 uur per dag open, net als de supermarkten moesten doen. Dan hebben consumenten niet langer die gevaarlijke codes nodig. Criminelen worden niet meer opgespoord, vervolgd (dat is te duur), beter is om de consument de verantwoording toe te schuiven. Dieven worden vrijgelaten en de slachtoffers wordt de verantwoordelijkheid toegeschoven. Ik heb alle codes ergens genoteerd, en als mijn bankrekening ooit wordt leeggehaald, zal ik de laatste zijn, die dat toe zal geven. Betalen zullen ze, die rotbanken.