kuddedieren

Kuddedieren

Het MAX-consumentenprogramma Meldpunt is even niet te zien op tv, maar de redactie gaat online wel verder. Presentatrice Elles de Bruin gaat ook door met het schrijven haar tweewekelijkse column over consumentenzaken. Deze keer: Elles vraagt zich af wat de remedie is tegen massatoerisme

Prachtig Dubrovnik

Als ik tijdens mijn vakantie in Kroatië de historische stad Dubrovnik binnenloop, valt mijn mond open van verbazing. Wat een beeldschone stad; volledig ommuurd, vol met paleizen en roodgedakte patriciërshuizen. Dubrovnik wordt niet voor niets de parel van de Adriatische zee genoemd en staat ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

10.000 toeristen per dag

Dat er veel mensen op af komen, net als ik, begrijp ik. Maar al snel zie ik dat de stad overspoeld wordt door toeristen. Het ziet bijna letterlijk zwart van de mensen. Gevolg: de complete 17e-eeuwse stad staat vol met plastic stoeltjes en in zo goed als ieder pand is een toeristenwinkeltje of restaurantje ondergebracht. In een file van mensen loop ik over de middeleeuwse stadsmuur. Later hoor ik dat er op een drukke dag wel 10.000 toeristen de stad bezoeken. Het scenario Dubrovnik geldt voor veel steden. Barcelona, Venetië, Amsterdam; ze worstelen met het toenemende toerisme. Dit voorjaar zagen we zelfs filevorming op de Mount Everest en deze zomer gebeurde hetzelfde in de Chinese Kumtag woestijn; honderden toeristen trekken per kameel over het zand van de Zijderoute.

Wat te doen aan massatoerisme?

Inmiddels heeft het stadsbestuur van Dubrovnik maatregelen getroffen om de toeloop te verminderen; het aantal cruiseschepen moet omlaag en met behulp van camera’s wordt, als het te druk is, de toestroom gestopt. Het is een enorm dilemma; ik gun iedereen zijn vakantie en gelukkig is dat inmiddels voor de grote massa betaalbaar. Maar als sommige steden zijn gaan lijken op een pretpark, gaat er wel wat mis. Hoe kunnen we dat in goede banen leiden? Mogen steden toeristen weigeren? Iedereen wil nu eenmaal de mooiste plekjes zien; kun je dat verbieden? Misschien moeten we beginnen bij onszelf. Is het leuk om in een file door Dubrovnik te lopen? Of hutjemutje door een museum? Genieten we daarvan? Of is een mens nu eenmaal een kuddedier en moeten we dat, ook op vakantie, eenvoudigweg accepteren? Ik worstel daarmee. Wat vindt u?

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Een verschrikkelijke ontwikkeling. Waar hebben al die mensen lol in? Aan de ene kant hebben steeds meer mensen voldoende inkomen en vrije tijd, om steden te bezoeken of zelfs de Himalaya te bezoeken en aan de andere kant hebben de meesten niet eens besef waar ze naar toe gaan of waar ze zijn. Ik krijg vervangende schaamte, als een of ander malloot al 10 jaar naar Spanje gaat en het land niet eens op de kaart kan aanwijzen. Wat heeft het voor zin om, in een lange rij randdebielen, over de Himalaya te wandelen, met een vermogen uitgegeven aan bergbeklimmingsuitrusting? … Dat soort mensen moet je het paspoort afnemen en een reisverbod opleggen. Een andere oplossing voor stedenbezoek als Venetie en Dubrovnik is een examen geschiedenis en topografie afnemen, voordat mensen toestemming krijgen, zon stad te mogen bezoeken.