kerst

Kerst

Kerst is voor velen de gezelligste tijd van het jaar. Maar niet voor iedereen. Want voor wie alleen is, lijkt deze periode misschien nog moeilijker, nog eenzamer. Overal op tv, in de bladen in de winkels en op straat word je gedrukt op het feit dat Kerst vooral met gezinnen en vrienden gevierd wordt. Alle mensen lijken blij en gelukkig  (hoewel dat volgens de statistieken ook nogal meevalt) met tafels vol eten en dan is het heel pijnlijk om er op gedrukt te worden dat je ook met Kerst weer alleen aan tafel zit. Met al dan niet een simpele maaltijd.

Iemand anders blij maken

Dat doet pijn. Ik gun het iedereen zo om fijne feestdagen te hebben en er niet als een berg tegenop te zien. De Kerstkaartenactie van De Wereld Draait Door laat goed zien hoe simpel het kan zijn om iets te laten horen. We lijken het kaartjes sturen sowieso te zijn verleerd.

Maar hoe kunnen we dat aanpakken? Er voor zorgen dat we iemand anders blij kunnen maken. Het is zo eenvoudig om een belletje te plegen, een kaartje te sturen of een doosje chocolade of pannetje soep langs te brengen. Te vragen er boodschappen gedaan moeten worden of iemand uitnodigen samen een wandelingetje maken of kop koffie te drinken.

Niet altijd zichtbaar

Ik begrijp heel goed dat de moeilijkst bereikbare groep, die eenzame mensen zijn die niet altijd zichtbaar zijn. Die zich bescheiden opstellen, geen familie hebben en waar vrienden van zijn weggevallen. Of moeilijk ter been zijn en daardoor niet meer de deur uitgaan.

Wat zou het fijn zijn als iedereen in zijn of haar omgeving eens nadenkt of er iemand is die mogelijk alleen is. En nee ik zeg niet dat iedereen zich direct verplicht moet voelen om onbekenden aan tafel  te vragen, maar een vriendelijk woord, een handreiking een kleine attentie helpt al heel veel, want we willen toch allemaal graag écht gezien worden?

Goed voornemen

Zullen we daar dan direct een goed voornemen van maken voor het nieuwe jaar? Goed om ons heen kijken waar we iets kunnen betekenen? Waar we een glimlach kunnen brengen of een traan weg kunnen nemen. Dan weet ik zeker dat we dit jaar heel erg fijne feestdagen gaan beleven. Ik wens ze u en de uwen in elk geval van ganser harte toe.

Een paar suggesties waar u iemand blij mee kunt maken, op een rij?

 1. Een kaartje
 2. Een stukje (zelfgebakken) taart of koekjes
 3. Chocolade
 4. Een bloemetje of klein kerststukje
 5. Zo maar een kopje koffie samen
 6. Een potje jam
 7. Een pannetje zelfgemaakte soep of ouderwets stamppotje
 8. Een tijdschrift
 9. Een ritje naar de winkel voor boodschappen
 10. Een wandeling samen
 11. Doosje fijne thee

Oh en ik had het over kaartjes sturen toch? Wist u dat er fantastische MAX decemberzegels zijn? Met Robert, André en mij op de cover en op elke zegel een lekkere taart.

Geef een reactie