MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk

Jan Slagter: “Kom ook naar ‘MAX Koningsdag op Paleis Soestdijk’!”

Op 27 april viert koning Willem-Alexander zijn verjaardag én zijn tienjarig koningschap met een bezoek aan Rotterdam. Omroep MAX zet die dag een mooie traditie voort en viert Koningsdag op Paleis Soestdijk. Het leuke is: u kunt er bij zijn!

1949: begin van de traditie

Voor de oudere generaties is de verjaardag van ons staatshoofd onlosmakelijk verbonden met Paleis Soestdijk. In de tijd dat koningin-moeder Emma ’s zomers Paleis Soestdijk bewoonde, bracht de Baarnse burgerij haar op haar verjaardag een bloemenhulde. In 1937 betrok prinses Juliana het paleis van haar oma en nam de traditie over. Nadat Juliana in 1948 koningin was geworden, groeide het defilé uit tot een waar volksfeest. De koningin en haar familie namen op het bordes van Paleis Soestdijk een defilé af, georganiseerd door de Baarnse Oranjevereniging.

Bloemenzee

Veel Nederlanders, vaak in klederdracht, liepen in een kilometerslange rij langs het bordes van Paleis Soestdijk (door de Oranjes zelf ‘de stoep’ genoemd) en gaven de koninklijke familie bloemen en geschenken. Vaak was dat een product van huisvlijt: een schilderij, een gebreide theemuts, gehaakte pannenlappen, reuzenkrentenbroden of geborduurde zakdoekjes. De trappen bij Soestdijk veranderden in een bloemenzee. Dit defilé was vanaf midden jaren ’50 rechtstreeks op de televisie te zien, meestal becommentarieerd door de keurig nette, droogkomische Dick Passchier (in het dagelijks leven meubelverkoper).

2 keer afgelast

In Juliana’s regeerperiode zijn 30 defilés gehouden vanaf Paleis Soestdijk, het laatste was in 1979. 2 keer werd het afgelast: in 1962 omdat Juliana en Bernhard op Koninginnedag hun zilveren bruiloft vierden, in 1971 wegens het overlijden van prinses Armgard, de moeder van Bernhard.

‘Achter de rododendrons!’

Hilarisch was de bekende conference van Wim Sonneveld als bekakte stalmeester over het defilé op Paleis Soestdijk. Dat ging onder meer zo: “Op de dertigste april komen ze met zijn allen opzetten. Ik stae dan altijd zo’n beetje opzij van ’t bordes met het defilé, achter een conifeer. Men ziet mij niet, maer ik ben er toch, en zo hoort het ook. Ik zorg er dan voor dat de zaek gladjes verloopt. Die bloemen op de trejen, dat levert geen bezwaeren op. ’t Is meer wat ze de Konegin zo allemael komen aenbieden. En d’r wordt wat aengedraegen. Kijk, en dan gaet het erom dat je Haere Maejesteit discreet ontlast, nietwaer. Van zo’n reuzenkoek uit de een of andere achterhoek van dit land. Dat is dan aenpakken en even tussen je tanden sissen: ‘Kniksje maeken, achteruit de trap af en wegwezen’, en dan zelf even de geschenken ongemerkt achter de rododendrons sodemieteren. ’t Is natuurlijk vanzelfsprekend dat Maejesteit niet alles hoogstpersoonlijk kan nuttigen, want dan zou het daegelijks koek eten zijn tot diep in de zomer.”

Propjes naar de pers

Het leuke was dat je thuis de ontwikkelingen binnen de koninklijke familie kon aflezen aan de aanwezigen op het bordes van Paleis Soestdijk. Je zag als het ware de kleinkinderen opgroeien. U kunt zich vast ook nog wel herinneren dat de kleine prins Friso verveeld tijdens het urenlange defilé een leuk tijdverdrijf had gevonden: met propjes schieten op de pers, onderaan de trappen. Tot zijn moeder hem tot de orde riep.

Andere koers

Koningin Beatrix besloot uit respect voor haar moeder Koninginnedag op 30 april te blijven vieren. Ze koos ervoor niet de mensen naar haar toe te laten komen, maar zelf naar de mensen toe te gaan. Ze schafte het defilé bij Paleis Soestdijk af. In plaats daarvan trok ze het land in en bezocht ze met haar familie twee steden. Willem-Alexander wilde Koningsdag op 27 april een andere invulling geven en bezoekt sinds 2014 nog maar één plaats, dit jaar Rotterdam dus.

Vier mee met MAX op Paleis Soestdijk

Omroep MAX heeft een nieuwe traditie in het leven geroepen door Koningsdag op Paleis Soestdijk te vieren. Dat doen we nu al jaren, slechts 1 keer onderbroken wegens corona. Vanuit de voortuin van Paleis Soestdijk worden verschillende televisieprogramma’s live uitgezonden. Ik nodig u van harte uit om deze feestelijke dag bij te wonen.

Ook dit jaar zullen diverse artiesten een optreden geven tijdens de programma’s op MAX Koningsdag: onder anderen The Dutch Tenors, musicallegende Les Misérables met zanger/acteur René van Kooten, Karin Bloemen en The Weather Girls. Vanaf 12.00 uur bent u van harte welkom. We ontvangen u feestelijk met koffie/thee en een zoete lekkernij. U kunt vrij rondwandelen door de paleistuinen en u kunt bij het kopen van uw ticket kiezen voor een tijdslot voor toegang tot het paleis. U kunt dan een uur lang op eigen gelegenheid de route volgen door Paleis Soestdijk. In de opengestelde vertrekken staan gidsen voor u klaar om alles te vertellen over de geschiedenis van het paleis.

Zo kunt u er bij zijn

Wilt u erbij zijn op Paleis Soestdijk? Kijk hier voor meer informatie (daar vindt u ook het complete programma) of bel tijdens kantooruren met: 020 – 214 6010.

Jan Slagter: Jan Slagter is oprichter-directeur van Omroep MAX, de omroep voor ouderen. Hij maakt zich op verschillende manieren hard voor de belangen van ouderen in onze samenleving. Lees hier al zijn columns. 

Geef een reactie