Andrë van Duin

Jan Slagter: André van Duin is een ongeëvenaard multitalent

De volkskomiek van weleer die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden als serieus acteur en betrokken tv-presentator. Wie anders dan André van Duin verdiende het om Omroepman van het Jaar 2021 te worden! En dan wordt hij op 20 februari ook nog eens 75 jaar. Hoog tijd om deze MAX-man eens extra in het zonnetje te zetten.

De hoogste tijd

Eind januari werd André van Duin door mediavakblad Broadcast Magazine (BM) in het Hilversumse Beeld & Geluid gekroond tot Omroepman van het Jaar 2021. De uitreiking van de prijs vormde het hoogtepunt van een lunch met voormalige Omroepmannen en -vrouwen van het Jaar. De prijs werd voor de 31ste keer uitgereikt. Vorig jaar won Frans Klein, directeur Video bij de NPO, en hij was het ook die André de gigantische wisselbokaal overhandigde. Typische André-reactie: “Oh, dat is het?” Ik was erbij omdat ik in 2014 deze eervolle prijs mocht ontvangen. Het is – zoals de naam al zegt – een jaarprijs, maar BM vindt het, volkomen terecht, deze keer ook een beetje een oeuvreprijs. ‘De hoogste tijd’, zegt het blad zelfs. En dat na een zo’n enerverend jaar als 2020, waarin André zijn innig geliefde echtgenoot Martin verloor en zelf aan darmkanker werd geopereerd.

Kijkcijfergoud

Nu André zo’n belangrijke rol vervult bij MAX ben ik natuurlijk extra blij voor hem. Glimmend van trots luisterde ik naar het voorgelezen juryrapport: “Als radiomaker, komiek, acteur, zanger, tekstschrijver en presentator is Van Duin uitgegroeid tot één van de grootste entertainers die Nederland ooit heeft gekend. Zijn carrière blijft springlevend. Sterker nog, André heeft zichzelf opnieuw uitgevonden als serieus acteur en betrokken tv-presentator. Of hij nu de warme, olijke presentator is van Heel Holland Bakt, Janny van der Heijden in de boot neemt in Denkend aan Holland of als conducteur fungeert in De Grote Kleine Treinencompetitie, alles wat André van Duin in 2021 op televisie deed, veranderde in kijkcijfergoud.”

Aznavour-vertolker

Mooi dat de BM-jury ook stilstond bij zijn gedenkwaardige 4 mei-toespraak op de Dam, die alom lof oogstte. Zijn laagdrempelige, verbindende rede, recht uit het hart, was tevens een mooi eerbetoon aan het Amsterdamse Homomonument. Tijdens de lunch spraken diverse oud-winnaars André toe en ook in het speciale BM-nummer dat grotendeels aan hem is gewijd – voor de gelegenheid ook in de tijdschriftenwinkels te koop – wordt hem van alle kanten lof toegeworpen. Zo zegt Janny van der Heijden bijvoorbeeld: “Hij is een kameleon. André kan grappig uit de hoek komen, maar ook ingetogen en ontroerend zijn. Zoals hij Aznavour zong bij Matthijs in De Wereld Draait Door!”

Steun voor velen

Het is ook Janny die de lezers wijst op “een mooi liedje, waarin hij zingt over zijn coming out. Echt prachtig. Een heel oud liedje, waarvan ik denk dat het juist nu veel mensen steun zou kunnen bieden. Heel persoonlijk. Geen borstklopperij, maar groots in het klein zijn.” Het was voor mij aanleiding om de door André zelf geschreven tekst op internet op te zoeken. Het liedje heet Anders dan anderen en het laatste couplet gaat zo:

 je hebt als mens pas in het leven kans van slagen
als je door anderen wordt begrepen en verdragen
met hoe ik leven wil heeft niemand iets te maken
ik schaam me niet, maar schreeuw het ook niet van de daken
dus wees niet bang wanneer je anders bent dan anderen
en dat het heel je leven lang niet zal veranderen
kom uit de kast, langer ontkennen helpt geen fluit
want dat je anders bent, want dat je anders bent
dat je anders bent dat maakt geen flikker uit 

Zo kan nóg een talent aan de vele waarover André beschikt worden toegevoegd: dat van verbindende voorvechter van de homoseksuele medemens. André, dank voor alles wat je het Nederlandse publiek hebt gebracht. Ik feliciteer je van harte met je 75ste verjaardag met de wens dat we nog vele jaren van ál je talenten mogen genieten.

Geef een reactie