internet

Hoe in deze tijd te leven zonder internet?

Nederland is hard op weg een volledig digitale samenleving te worden. MAX Ombudsman neemt het op voor de groep die niet mee wil of mee kan met de digitalisering.

Er is een land in Europa waar elke nieuw geboren baby niet alleen een naam krijgt, maar ook een e-nummer. Een land met meer officieel geregistreerde ‘e-burgers’ dan burgers van vlees en bloed. Een land waar niet alleen in bibliotheken en restaurants draadloos internet is, maar ook op pleinen en in parken. Dat land is een voormalig Oostblokland: Estland. Een voorbeeld voor andere Europese landen; ook vanuit Nederland wordt door politici en bedrijven met veel interesse gekeken naar wat er allemaal in ‘e-stland’ gebeurt.

In de verdrukking

En dat merken we. Want ook Nederland is hard op weg een volledig digitale samenleving te worden. Dit brengt allerlei voordelen met zich mee – zelf belastingaangifte doen was nog nooit zo makkelijk. Maar ook nadelen – zelf belastingaangifte doen op papiér was nog nooit zo moeilijk. Overal waar de digitalisering oprukt, komen de andere manieren van communiceren in de verdrukking. Het telefoonboek is afgeschaft, winkels verdwijnen, de brievenbus blijft steeds vaker leeg. Als MAX Ombudsman nemen we het op voor de groep die niet mee wil of mee kan met de digitalisering. Dat doen we door actie te voeren: vóór het behoud van de blauwe envelop, vóór een kritische kijk op de DigiD en de overheid. En dat doen we door te helpen: elk MAX-lid, met of zonder internetaansluiting, kan terecht in ons telefonische spreekuur. Wij kregen hierin steun van onze MAX-collega Astrid de Jong. In haar radioprogramma Nachtzuster, wekelijks te beluisteren in de nacht van donderdag op vrijdag, hebben we 2 keer een uur aandacht besteed aan de ‘club der internetlozen’. Mensen konden bellen met allerlei vragen over hoe in deze tijd te leven zonder internet. Ondanks het onchristelijke tijdstip werd er massaal gebeld.

De weg weten te vinden

Het is duidelijk: het onderwerp leeft enorm. Maar voor veel digitaliseringsproblemen blijkt wel degelijk een ‘ouderwetse’ oplossing te bestaan. Zo vertelde een beller dat ze na haar verhuizing elke week bij haar oude adres langs reed om de post op te halen. Dat moest wel, vond ze, want PostNL zou de aloude verhuisservice alleen nog maar digitaal aanbieden. Navraag bij PostNL leert echter dat deze service ook telefonisch aangevraagd kan worden. Zo geldt dat voor veel meer diensten; het is een kwestie van de weg weten te vinden.

Laten we elkaar helpen

Wij stellen voor om elkaar te helpen die weg te vinden. U als MAX-lid kunt ons bellen met uw praktische vragen over digitaliseringsproblemen. Wij helpen u zo veel mogelijk op weg. Maar u mag ons ook bellen met tips en trucs. Daar kunnen wij dan weer andere mensen mee helpen. Op die manier maken we met z’n allen een kennisbank voor digibeten: een Google zonder internet.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reactie

  1. Zwartjes says:

    Ik zou zelf best wel weer zonder internet wil leven. Het wordt je nou vanaf je wieg je strot in gedausd en elke maand betalen tot je dood toe voor een abonnement. Het is eigenlijk van de zotte dat wij er allemaal nog aan meedoen ook nog met z’n allen. Net een lekker snoepje die je hele leven aan je nek hangt voor het gemak. Kunnen we zelf nog wel iets en vind je het gek dat er mensen zijn die er aan verslaafd zijn geraakt of dikker worden want de beweging blijft uit. Het is toch gek dat we niet meer zonder kunnen toch en er aan hangen als een magneet. Is dat dan een mooie fraaie en verbeterde toekomst voor ons en onze kinderen. Ik heb er steeds meer mijn twijfels over dat het goed zou zijn voor iedereen. Het is een ding en geen mens maar we hangen en worden er aan gehangen als een verslaafde net of er niets anders meer in de wereld is dán internet. Ik gruw er steeds meer van en stap liever helemaal weer uit internet want in werkelijkheid brengt je het alleen naar beneden IPV naar boven. Het is lucht en de mens hapt er steeds meer naar gek he? In wat voor wereld leef ik nog een wereld waarin we steeds ‘gekker’ worden omdat we steeds meer afhankelijker worden en dat is met Europa eigenlijk net zo. We kunnen als mens zijnde straks niks zelf meer en worden steeds afhankelijker en dommer. En het gaat gewoon door zonder een greintje menselijkheid of verstand. De enigste die er baat bij heeft is de overheid met zijn hoog verhevenheid. En de regering maar lachen en lachen en ja voor wat? Om ons nog verder de ellende in te storten. Wij betalen wel voor alles ja letterlijk voor alles tot het graf toe en dan moet je nog zelfs betalen.