recht

Geen zegels, wel recht

De heer Cardol is 77 jaar en geniet van een welverdiend pensioen. Op zijn 17e begon hij als fietsenmaker, om vervolgens carrière te maken in de bouw van luxe jachten. In totaal bouwde hij 47 jaren pensioen op, bij 3 verschillende pensioenfondsen. De meeste pensioenjaren bouwde hij op bij PMT, namelijk 19. Toch ontvangt hij van PMT veruit het minste pensioen: 53 euro per maand.

Dit vond de heer Cardol erg weinig, maar hij besteedde er geen aandacht aan. Totdat hij zijn pensioendossier bekeek op mijnpensioenoverzicht.nl. Wat hij daar aantrof, klopte namelijk niet. Hij zou bij PMT pas vanaf 1987 pensioen hebben opgebouwd, in plaats van vanaf 1958. De heer Cardol nam contact op met PMT. Dat hield vol dat de informatie in het overzicht klopte.

Alles bewaard

Normaal eindigt hier het verhaal. Want wie kan er nou bewijzen waar hij 60 jaar geleden pensioen opbouwde? Wel, de heer Cardol kan dat. Hij heeft namelijk álles bewaard: loonstrookjes, arbeidscontracten… én de volledige pensioenadministratie, inclusief de pensioenzegels uit de jaren 50 en 60. We gaan dus door met het verhaal. De heer Cardol stuurde een kopie van zijn pensioenarchief op naar PMT. Deze keer was het antwoord: “U heeft gelijk, maar wij hadden dit eigenlijk al verwerkt in onze administratie.” Dit stelde de heer Cardol alweer niet gerust. Zeker niet toen hij daarna een brief kreeg van PMT met de – onjuiste! – mededeling dat zijn pensioen omlaag zou gaan, omdat hij gescheiden zou zijn. De heer en mevrouw Cardol, al meer dan 50 jaar gelukkig getrouwd, lazen de brief samen op de bank en besloten om maar eens contact op te nemen met ons spreekuur.

Klopt het…of niet?

Dit leek ons een ideale testcase: aan de hand van het complete archief van de heer Cardol konden we toetsen of de berekening van een pensioen van tientallen jaren oud eigenlijk wel klopt. Samen met een actuaris togen we naar PMT. Na 2 lange besprekingen waren we er eindelijk uit: het pensioen van de heer Cardol klopt… niet. Nét niet. Er missen 10 pensioenzegels. Waarschijnlijk heeft zijn werkgever die zegels in 1958 ten onrechte niet geplakt. En ook al zijn ze niet geplakt, de heer Cardol heeft er wél recht op. Want zelfs als je werkgever geen pensioenpremie betaalt, bouw je als pensioendeelnemer bij een verplicht gesteld pensioenfonds wél pensioenrecht op.

Krijgt u wel voldoende pensioen?

Het einde van dit verhaal: het pensioen van de heer Cardol zal iets naar boven worden bijgesteld. PMT erkende grote fouten in de communicatie te hebben gemaakt. Er kwam een grote bos bloemen voor mevrouw Cardol; zij heeft het uitpuilende archief van haar man op zolder immers altijd voor lief moeten nemen. En misschien het belangrijkste: PMT gaat met andere ‘zegeltjes’-pensioenfondsen na of hun gepensioneerden uit het zegeltjestijdperk wel altijd voldoende pensioen krijgen. Als u hier ook toebehoort: meld u zich bij ons, maar reken u niet meteen rijk. U zult, net als de heer Cardol, met stevige bewijzen moeten komen.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Steeds weer opnieuw lees je ervaringen van liegende en bedriegende pensioenfondsen, die vanuit hun glazen toren neerkijken op het gepeupel. … Het wordt tijd dat er een centraal klachtenbureau komt, waar benadeelde pensionado’s hun recht kunnen halen. Nu is de situatie zo, dat je goed beslagen ten ijs moet komen, om je recht te halen en een strijd op leven en dood moet voeren, tegen juristen, die van jouw pensioen spaarcentjes worden betaald. De pensioenmaffia heeft zich goed ingedekt, tegen mensen die opkomen voor hun rechten. Ook zijn er veel mensen, die niet eens beginnen aan het halen van hun recht. Na een werkzaam leven, waarin je voortdurend wordt genept, zijn veel ouderen het moe, om steeds weer te moeten vechten. Zelfs voor je pensioen moet je de strijd opnemen tegen de geldwolven, die zelf een riant leven hebben, met een hoog salaris, hoge bonus en hoge onkostenvergoeding, betaald uit jouw gespaarde centjes.