Bos radijs

Emina Zorlak: ‘Het ondeugendste kindje van de april-groentekalender: radijs!’

Als u langs de schappen loopt heeft u vaak wel een idee bij wat u kunt bereiden met bepaalde groeten. Witlof kan lekker in de oven met kaas; bloemkool met een sausje en aardappeltjes en prei is heerlijk in een soep. Maar wat doen we met de radijs? Dit ondergeschoven kindje, dat men voornamelijk van een (in mijn beleving) spotliedje kent, krijgt bij deze een verdiend podium. Want het is april, dus dan zijn de kleine rood-witte knolletjes er weer van Nederlandse bodem. Licht pittig en lekker krokant, een ondeugend smaakje, waar menig gerechtje een culinaire optater van krijgt.

‘Een snelle verschijning’

De wetenschappelijke naam voor deze knol is Raphanus sativus, wat verwijst naar de Griekse betekenis van ‘snelle verschijning’ en dat klopt ook, want wie radijsjes zaait, kan ze al na een week of 6 oogsten. Grieken maakten replica’s van groente in lood en zilver, maar radijsjes vonden ze zo bijzonder dat ze deze in goud namaakten.

Ook bij de oude Egyptenaren zijn muurschilderingen van de knolletjes gevonden en er gaan verhalen rond over dat de piramidebouwers door de farao werden uitbetaald in radijsjes. Ik wed dat u nu wel met een andere blik naar de knolletjes in de schappen zult kijken. En de Raphanus sativus is een grote familie, want ook rettich, daikon en rammenas zijn er variëteiten van en iedere soort heeft weer eigen kleuren en vormen.

Ietwat pikant

Het eetbare gedeelte van de radijs is een knolletje, maar eigenlijk is het een koolgewas. Van buiten kunnen ze van kleur variëren van wit, wit-rood, roze en rood, maar van binnen zijn ze allemaal wit. Ook qua vorm zijn ze niet allemaal gelijk; de een is rond en de ander peervormig of langwerpig. De ietwat pikante smaak komt omdat er mosterdolie in zit en men zegt dat die vooral in de schil zit, dus eet u liever niet pikant kunt u ze ook schillen.

Dit heb ik nooit geprobeerd, want ik heb daar bij die kleine knolletjes geen geduld voor en bovendien vind ik dat licht pittige juist heerlijk. Maar mocht u het proberen, dan hoor ik graag of het werkt! Het schijnt ook dat wanneer u radijsjes verwarmt, ze dan zoeter worden en het scherpe eraf gaat, maar persoonlijk vind ik ze rauw het allerlekkerst; ze zijn verfrissend in wat zwaardere Mexicaanse gerechten bijvoorbeeld en combineren ook geweldig met honing en munt en zelfs… hou u vast: gedipt in chocolade!

Met en zonder loof

Radijsjes zijn met en zonder loof verkrijgbaar, maar bent u niet van plan het loof te eten (wat zeker wel kan; gestoofd, in de soep of sla of op brood), dan is het verstandig het loof te verwijderen als u de radijsjes een paar dagen wilt bewaren, want de bladeren trekken als het ware al het vocht en voedingsstoffen uit de knolletjes, waardoor die uiteindelijk wat sponzig achterblijven. Bewaar radijsjes in de koelkast, dan zijn ze een dag of zes houdbaar. Mocht een radijsje iets zachter aanvoelen, maar er verder goed uitzien, dan kunt u deze in een bakje ijskoud water doen en de radijs zal een reanimatie ondergaan, zo voorkomt u voedselverspilling. 

Recept radijs in zoetzuur

Verleidelijk, een lust voor het oog en zowaar nog spannender dan normaal qua smaak: de radijsjes in zoetzuur. Heel makkelijk om te maken en de knolletjes worden vrolijk roze. Een fantastische toevoeging in bijna elke maaltijd: op een broodje, in de salade, taco, Indiase curry… noem maar op! En ook op deze manier voorkomt u voedselverspilling, want zo in een pot zijn ze erg lang houdbaar.

Ingrediënten:

  • 1 bosje radijsjes
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 100 ml water
  • Snuf zout
  • 1 el suiker
  • extra nodig: potje met deksel

Bereidingswijze:

Breng een pan water aan de kook en doe de pot en de deksel in het kokende water. Kook circa 1 minuut en haal met een tang uit het water. Laat op een schone theedoek uitlekken.

Verwijder het loof van de radijsjes en snijd de bovenkant en onderkant van de radijsjes. Snijd de radijsjes in dunne plakjes en doe de plakjes in de schone, droge pot.

Verwarm de azijn en het water in een pannetje. Voeg het zout en de suiker toe en laat helemaal oplossen. Schenk voorzichtig dit vocht in de pot en draai de deksel goed aan. Laat de pot op z’n kop afkoelen en draai vervolgens weer rechtop. Laat de radijsjes bij voorkeur een week rijpen. De dichte pot is een paar maanden houdbaar. Na opening kunt u de radijsjes een paar weken bewaren, maar let er wel op dat u telkens de plakjes met een schone vork uit de pot haalt.

Groente in zuur is een makkelijk gerecht, dus hierbij een suggestie hoe u deze lekkere radijsjes kunt serveren

Recept taco’s met pittige oesterzwammen en zoetzure radijsjes (voor 2 personen):

  • zonnebloemolie
  • 150 gram oesterzwammen
  • 1 eetlepel chipotlesaus
  • 200 gram tuinerwten (diepvries)
  • peper, zout
  • 4 mini maistortilla’s
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • radijsjes in zoetzuur (naar smaak)

Bereidingswijze:

Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan. Scheur de oesterzwammen boven de pan en bak circa 10 minuten tot ze licht krokant worden. Voeg de chipotlesaus toe en roer goed door.

Breng een pannetje water aan de kook een kook de doperwtjes circa 3 minuten. Giet af en stamp grof. Breng op smaak met peper en zout.

Verhit een droge koekenpan en verwarm hierin de maistortilla’s volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Verdeel de doperwtenpuree over de tortilla’s. Verdeel hierover de chipotle en een lepeltje creme fraiche en bestrooi met wat zoetzure radijsjes.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie