Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven

Een nieuw (Oranje) jaar

Het nieuwe jaar 2017 is nèt begonnen, en het is duidelijk dat het weer een druk Oranje-jaar gaat worden. Oud-koningin Beatrix zal haar 79ste verjaardag vieren en prinses Christina wordt 70 jaar. Dit jaar is ook een ‘kroonjaar’ voor de Koning, die 50 zal worden. Evenementen die in meer of mindere mate aantrekkingskracht uitoefenen op de media.

Genoeglijk voor de buis

Op 10 januari stonden prinses Margriet en de heer Van Vollenhoven stil bij het feit dat zij 50 jaar tevoren trouwden in Den Haag. En dat is een mijlpaal, of een bruidspaar nu van koninklijken bloede is of niet. Tót de trouwdag van haar neef Willem-Alexander, op 2 februari 2002, was de bruiloft van prinses Margriet de best bekeken tv-uitzending in ons land. In de jaren 60 was het tv-toestel op grote schaal de Nederlandse huiskamers binnengedrongen. Dinsdag 10 januari 1967 was een gure dag met veel wind, bij een temperatuur die de 2 graden amper haalde. Hoewel oude beelden bewijzen dat het best druk was aan de route, zaten de meeste Nederlanders genoeglijk voor de buis.

Gala-Glasberline

Margriet en Pieter maakten de rit in de ‘Gala-Glasberline’, een rijtuig dat we niet moeten verwarren met de Glazen Koets, die de Koning vorig jaar voor het eerst gebruikte voor zijn tocht naar de Ridderzaal. Margriets bruidskoets is bekend geworden omdat zij en haar man er elk jaar op Prinsjesdag mee naar het Binnenhof reden. Nu wordt hij jaarlijks gebruikt door prins Constantijn en zijn echtgenote. Maar een bruidskoets, dat blijft de Gala-Glasberline! In 1836 werd hij door de latere koning Willem II besteld in Londen. Dit type rijtuig, bedoeld voor ritten in de stad, werd vernoemd naar de stad Berlijn. Maar in zo’n ‘berline’ zie je geen bruidspaar, omdat de zijpanelen altijd dicht zijn. Alleen de beide deurtjes hebben een raampje. Gelukkig werden de dichte panelen in opdracht van koningin Juliana vervangen door glas, zodat de prinses en haar bruidegom naar hartenlust terug konden wuiven, tijdens de kille tocht van het Huis ten Bosch naar het stadhuis en de Jacobskerk, en weer terug.

glasberline

1967 Huwelijk van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven. Het bruidspaar in de gala glasberline op de Vijverdam, op weg naar de Grote Kerk, 1967 I 70, QAG,Koninklijk huis.

De Stallen van Paleis Het Loo

Voor de gelegenheid staat de Gala-Glasberline in de Stallen van Paleis Het Loo, te midden van enkele andere koninklijke ‘berlines’. Maar de huwelijkskoets van Margriet en Pieter is toch wel de mooiste! Als je er maar even voor staat, tel je op je gemak 25 kroontjes. Ze zijn geschilderd op de donkerrood gelakte kast, in messing gegoten op de handgrepen, als ornamenten op de bovenhoeken geplaatst en ze bekronen de 4 mooie lantaarns. Is het portier open, dan klap je in één beweging het opvouwbare trapje uit. Binnen is de koets helemaal bekleed met rood laken, zelfs het plafond. Het deurtje is maar heel nauw en je bedenkt je hoe dat voor de jonge bruid is geweest, met die 5 meter lange sleep van zware zijde en de camera’s op je gericht…

Geef een reactie