ei

Eén ei is geen ei

Wie kent die regels niet uit het Palmpasen liedje? 1 ei is geen ei, 2 ei is een half ei, 3 ei is een paasei! Eieren en Pasen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Offer voor een vruchtbare oogst

Waar het gebruik van eieren met Pasen vandaan komt? In oude culturen werden in het voorjaar eieren verstopt in de grond als offer voor een vruchtbare oogst. De Saksische volken kenden een godin van het terugkerende licht, Ostara. Het licht komt vanuit het oosten en daar is haar naam dan waarschijnlijk ook van afgeleid. Tijdens de Ostarataga in het voorjaar werd de terugkeer van het licht gevierd waarbij grote vuren werden aangestoken (iets wat overigens in sommige delen van het Oosten van het land nog steeds gebeurt). De koude winter en boze geesten werden hiermee verdreven. De feesten duurden meestal 2 dagen. Deze godin bezat een kip die haar eieren verstopte. Toen Ostara die eieren op een keer niet kon vinden, werd ze boos en veranderde ze haar kip in een haas. En zie daar hoe wij aan onze paashaas komen die eieren verstopt.

In de winter geen eieren

Wij zijn zo gewend aan het kunnen verkrijgen van eieren door het hele jaar heen dat je makkelijk zou vergeten dat dat vroeger niet zo was. In de donkere dagen van de winter legden kippen niet of nauwelijks eieren. Nu wordt dat opgelost met kunstlicht, maar toen leefden mens en dier met het ritme van de natuur. Eieren werden dan ook cadeau gedaan wanneer dat licht weer begon te dagen. Gewone eieren of, zoals bij de tsarenfamilie gebruikelijk was, extreem kostbare eieren ingelegd met edelstenen…

Eieren zijn gezond

Met Pasen worden er dus eieren gegeten. Nu zijn we een tijdje bang gemaakt voor het eten van eieren. Maar dat is gelukkig wel achterhaald. Eieren zijn gezond. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 75 kcal. Ook bevatten ze antioxidanten die ouderdomsgebonden oogziektes kunnen tegengaan én ze zijn rijk aan essentiële aminozuren. Daarnaast bevatten eieren hoogwaardige eiwtten, ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D.

Cholesterol?

En hoe zit het dan met dan met cholesterol? De nieuwste norm zegt dat we zonder problemen 3 eieren per week mogen eten. Ze wisten het gewoon vroeger al… 1 ei is geen ei, 2 ei is een half ei, 3 ei is een Paasei.

Geef een antwoord

Reactie

  1. ToHeBe says:

    Ik ben 83 en eet ELKE DAG ( en dat al 60 jaar) 3 zachtgekookte eieren en mijn cholestorol is probleemloos !