Windmill at a misty morning |  |

Dronkaards worden gepakt!

Opeens is het er, het gevoel dat ik ook wel “op trek” zou willen. Waardoor het komt? Opgewonden ‘gepink’ van een groepje invallende vinken, scherpe knettergeluidjes van een roodborst uit het struikgewas, mistbanken en bedauwde spinnenwebben in de vroege ochtend na een glasheldere nacht, allemaal signalen die mijn
‘trekgevoel’ op gang brengen. In gedachten sta ik dan alweer uren te posten op een hoogduin langs de kust. Kijk ik uit over de heide van Falsterbo, het uiterste zuidpuntje van Zweden of er soms een visarend of ruigpootbuizerd wil opduiken. Of staan we dagenlang te wachten op een heuvel die uitkijkt over de Bosporus tot er een grote trekgolf van honderden ooievaars, balkansperwers en schreeuwarenden boven Istanboel verschijnt.

Maar…, om de najaarstrek te beleven hoef je helemaal niet op reis. In onze achtertuinen vindt de komende maanden een geweldige volksverhuizing plaats. Elke dag komen er weer nieuwe soorten in de plaats van de vertrekkende zomervogels. Door de struiken dwarrelende tjiftjaffen worden vervangen door hoog sjirpende goudhaantjes, het mezenvolk krijgt gezelschap van groepen vinken met hier en daar een oranje keep ertussen. Als je de najaarstrek in de tuin en het park wilt genieten en het allemaal van heel dichtbij wilt meemaken, dan heb je helemaal geen tijd om zelf op reis te gaan!

Als u de komende weken ‘s nachts laat buiten komt, en het is zo’n heldere nacht met een vleugje nachtvorst, blijf dan eens even staan luisteren of u heldere “srie-ie-ie”-tonen hoort roepen hoog in de lucht. De kans dat u dat geluid hoort is best groot, want er waaieren miljoenen koperwieken uit over Europa, afkomstig uit Scandinavië en Rusland, zelfs uit Oost-Siberië. Koperwieken reizen ‘s nachts, bij voorkeur bij helder weer als ze zich kunnen oriënteren op de sterrenhemel. Het zijn megatrippers die dáár gaan overwinteren waar de beste voedselplekken zijn. Het ene jaar in uw tuin, het volgende jaar ergens bij de Zwarte Zee.Als er maar veel wormen of bessen zijn om te eten. Als u ze wilt zien moet u er wel op uit. U kunt ze dan tegenkomen in de meidoorns in de uiterwaarden of snoepend van de helder oranje duindoorns. Ze eten daar soms zo gulzig van dat de bessen gaan gisten en de lijsters dronken worden. De sperwers weten dat en maken korte metten met deze dronkaards! Pas als het echt wintert komen ze de vuurdoornbessen eten uit uw achtertuin.

Geef een reactie

Reactie

  1. peter61j says:

    wat zijn de ganzen laat