Nijmeegse vierdaagse

‘De Nijmeegse Vierdaagse was een groot feest’

Militaire dienstplicht

De dag nadat ik mijn doktersbul kreeg, moest ik mij melden in de kazerne. Ik had tijdens mijn studie uitstel gekregen, maar nu moest ik mijn militaire dienstplicht gaan vervullen. Met een cursus van een maand werd een hele klas jonge dokters klaargestoomd voor de functie van legerarts. Aan het einde van de maand werden vrijwilligers aangewezen om geneeskundige bijstand te verlenen bij de Vierdaagse van Nijmegen. Ook dienstplichtige hospikken gingen mee en die kregen een korte bijscholing over de te verwachten medische problemen. En die cursus moest ik geven.

Het dakpanpleisterverband

Het meestvoorkomende probleem tijdens de Vierdaagse, is een blaar. De behandeling daarvoor is het dakpanpleisterverband. Dat had ik nooit geleerd tijdens mijn studie. Ik wist hoe je bloedarmoede moest behandelen en een hartinfarct of een longontsteking, maar een dakpanpleisterverband had ik nooit gezien. Het zweet brak me uit. De beroeps-sergeantmajoor had al jaren met dat bijltje gehakt. Hij deed de klas voor hoe het moest en gaf ons allerlei tips over de te verwachten blessures. Ik had mijn les geleerd: ik was dan wel bevoegd om doktertje te spelen, maar nog lang niet bekwaam. Juist over alledaagse aandoeningen moest ik nog veel opsteken. Levenslang leren heet dat tegenwoordig.

Goede voorbereiding

De huidige deelnemers aan de Vierdaagse zijn beter voorbereid dan destijds. De wandelschoenen zijn professioneler en iedereen weet dat je een goed ingelopen reservepaar moet meenemen voor als ze kletsnat zijn geworden. Je moet goed trainen, in allerlei weersomstandigheden, ook ’s morgens vroeg. 4 dagen achter elkaar 30, 40 of 50 kilometer lopen, dat doe je niet zomaar. Je moet oefenen met drinken onderweg, met de voeding, met de juiste bepakking en kleding.

De 47.000 deelnemers van dit jaar zullen goed voorbereid zijn, maar de kans dat er wat gebeurt met zoveel mensen, is natuurlijk aanwezig. Daarom zijn er goede medische voorzieningen. Misschien zijn er ook dit jaar ook weer militaire artsen bij en ze zijn vast meer ervaren.

Eén groot feest

Van die 58ste Nijmeegse Vierdaagse in 1974, kan ik mij niet veel meer herinneren. Ik vond op internet dat van de 13.361 starters 12.614 wandelaars hem uitliepen, waaronder de blinde zanger Jules de Corte, geflankeerd door zijn beide dochters. Grote medische problemen herinner ik mij niet, al regende het flink de eerste 3 dagen. Het was één groot feest. Ik moet toch maar eens gaan meelopen.

Geef een reactie