Vraag

De belangrijkste vraag

Geachte onderhandelaars,

U zit daar nu dag in dag uit – op een enkele papadag na – in die prachtige Stadhouderskamer aan het Binnenhof met z’n achten onder leiding van Edith Schippers net zo lang te kissebissen tot er iets uitkomt dat op een regeerakkoord lijkt. Dat kan nog wel weken duren, als er al niet eerder een kink in de kabel komt. Maar ondertussen groeit de onvrede onder de burgers en wordt die ene belangrijke vraag niet gesteld, laat staan beantwoord…

Voor de wind

‘Inkomen huishoudens stijgt met 1,4 procent’, Bijna 3 miljard euro begrotingsoverschot in 2016’, ‘CAO-loonstijging hoogst sinds 2009’, ‘Economisch beeld opnieuw beter’, ‘Forse banengroei’, ‘Vertrouwen consument op hoogste punt in bijna 10 jaar’. Zomaar wat koppen van berichten van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) van de afgelopen weken. Het gaat Nederland economisch voor de wind.

Meer geld naar de zorg

Toch groeit de onvrede en het onbehagen onder de bevolking. Dat blijkt duidelijk uit het Continu Onderzoek Burgerperspectieven, waarin het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) elke 3 maanden de stemming in ons land peilt en de opvattingen over politieke en maatschappelijke kwesties. Op 31 maart 2017 kwam het laatste rapport uit. Ik raad u, dame en heren onderhandelaars, aan om goede nota te nemen van dit rapport Burgerperspectieven, al was het waar omdat de Nederlandse bevolking daarin rechtstreeks antwoord geeft op de vraag: Wat zou u hoog op de agenda van de Nederlandse regering willen hebben? De gezondheid- en ouderenzorg staat met stip op één! Men wil af van de eigen bijdrage, de zorg en de ziektekosten zijn te duur, de zorgverzekering moet worden afgeschaft, er moet meer geld naar de zorg en er moeten meer handen aan het bed. Dat de zorgkosten en de kwaliteit en kosten van de ouderenzorg dus prioriteiten moeten worden van het nieuwe kabinet, lijkt me buiten kijf.

Niet iedereen profiteert

Maar nu nog even terug naar de economie. Driekwart van de Nederlanders geeft de economie nu een voldoende, maar slechts een kwart vindt dat het met ons land de goede kant op gaat. Het onbehagen heeft een materiële kant. Niet iedereen profiteert in gelijke mate van de herstelde economie. Men maakt zich zorgen over vragen als: Kan ik de zorg nog wel betalen? Of: Krijg ik ooit nog een betaalde baan?

De kloven groeien

Maar er is ook immateriële kant aan. Al jaren signaleert het SCP dat bevolkingsgroepen steeds verder uit elkaar groeien. De optimisten staan tegenover de pessimisten. De spanningen tussen hoog- en laagopgeleiden nemen toe en ook die tussen mensen met een autochtone en een niet-westerse achtergrond. De ondervraagden worden steeds ongeruster over de manier waarop mensen met elkaar omgaan in ons land; de komst en integratie van immigranten, de maatschappelijke verharding. “Krijgen de ‘eigen’ armen en hulpbehoevenden wel de aandacht die ze verdienen?” “Bestaat Nederland straks nog wel?” “Onze cultuur staat onder druk door immigratie en onze zelfstandigheid wordt bedreigd door de invloed van de EU.” “Er wordt ons steeds meer afgepakt.”

De belangrijkste vraag

Mensen maken zich zorgen of ze hier nog wel kunnen zijn wie ze zijn, hun cultuur en identiteit. Daarom, geachte onderhandelaars, zou u zichzelf eerst en vooral deze vraag moeten stellen: in wat voor land willen we met elkaar leven, nu en zeg over 5 jaar. Hoe willen we dan met elkaar omgaan? Pas als u daar onderling tot een bevredigend antwoord bent gekomen, kunt u verder begrotingskwesties tot achter de komma doorrekenen en touwtrekken over zaken als de maximum snelheid op snelwegen.

Geef een reactie

Reacties (4)

    Hanneman says:

    Zou dit niet allemaal overbekend zijn? Deze vragen aan de onderhandelaars zijn aan doven en blindemans verspilde moeite. Het beleid van de afgelopen zes jaar zal door de VVD gewoon verder worden uitgevoerd. Al de hierboven gestelde kwesties zullen niets verbeteren door dit “nieuwe” samenwerkingsverband. Er is voor de VVD gekozen. Dus de lijdensweg voor dat deel van de bevolking dat almaar de klos is wordt langer. De sociale kwaliteiten van ons land en zijn bevolking zijn voor réchts geen issue. Ergo; deze oproep betekent niks.

      Allerdiena says:

      Wederom zijn wij deze keer massaal naar de stembus gegaan opvallend veel jongeren maar vervolgens wordt de burger weer volledig buiten spel gezet

    Daily says:

    Hopelijk komt er nog eens een tijd waarin de onderhandelingen gaan over het landsbelang en het belang van de inwoners. Partijbelangen mogen hier niet de issue zijn.

    oosterwijck says:

    Geachte Jan,

    Zeer interessant, die vragen van U, maar is het niet vragen naar de bekende weg? … Het systeem, dat een klein groepje uitverkorenen, de rest van de mensheid uitbuit en dwingt tot slavernij, is al zo oud als St Nicolaas. U noemt nu een paar details, waar weer eindeloos over gebakkeleid kan worden, maar zit het niet in de mentaliteit van de mens. De mens (die bestaat uit een paar soortgroepen) en er is een dominante soortgroep die méér dan gemiddeld corrupt en agressief is voor zijn medemens en andere dieren en plantensoorten en daar zit het probleem. Er is een mensensoort, dat uitblinkt in overheersen en uitbuiten, en bekent is, dat al 6000 jaar (zolang als er schrift bestaat), die soort, andere (minder dominante) mensensoorten onderdrukt. Elke dag weer, is er een strijd voor lijfsbehoud van onderdrukte, uitgebuite slaven. Elke dag weer proberen uitverkorenen, op een of andere manier, bezit toe te eigenen, die maatschappelijk eigendom zijn of van anderen. En zolang de verdeling van welvaart en welzijn, niet wereldwijd wettelijk wordt geregeld en gecontroleerd, zullen we woorden en energie moeten besteden aan onrecht en onvrede.

    Een prachtig voorbeeld, is de mentaliteit van dhr. Keijzer (voorzitter van de VVD en uitverkorenen partij, die opvallend vaak uitblinkt in corruptie) die nu bezig is om een openbare maatschappelijke Begrafenisvereniging met een waarde van €60 miljoen aan zichzelf toe te eigenen voor een fooi van €15.000. Deze mentaliteit en activiteit zien we al eeuwen lang, gebezigd door een dominante menssoort en heeft al tientallen keren geleid tot onvrede in de maatschappij.

    Een onvrede die elke keer weer leidt tot moord en doodslag, zelfs massale genocide. Minder dominante menssoorten hebben een dikke huid en een groot incasseringsvermogen, maar genoeg is genoeg en op een dag leidt dit tot wraak en genoegdoening.

    Wees een vent en maak dit probleem bekent. … Maak dit probleem bespreekbaar, zodat gewerkt kan worden aan een eerlijke verdeling van openbaar bezit en algemeen welzijn van alle mensen op deze planeet.