Daar ging ik bijna!

 Het MAX-consumentenprogramma Meldpunt is even niet te zien op tv, maar de redactie gaat online wel verder. Presentatrice Elles de Bruin gaat ook door met het schrijven haar tweewekelijkse column over consumentenzaken. Deze keer: Elles waarschuwt voor phishing.

Nepmail van het Centraal Justitieel Incassobureau

Een gewaarschuwd mens telt voor 2. Ik presenteer al heel wat jaren Meldpunt voor MAX, heb veel kijkers geattendeerd op allerhande oplichtingspraktijken en toch trap ik er zelf af en toe ook nog bijna in. Zo kreeg ik vorige week een mail van de CJIB dat ik een verkeersboete niet zou hebben betaald. ‘Hoewel de betalingstermijn reeds is overschreden, is het openstaande bedrag (inclusief incassokosten) van € 395,13 nog niet op de rekening van het CJIB bijgeschreven. Mochten wij de betaling niet op tijd ontvangen, zijn wij genoodzaakt het beschuldigde bedrag te verhogen naar €491,63.’

Bijna zelf slachtoffer van phishing

Hoewel ik weet dat dergelijke instanties nooit mailen, tuinde ik er toch bijna in. Ik dacht dat ik of mijn man een brief met de betreffende bekeuring hadden gemist en dat we nu dus deze betaling moesten doen. Tot mijn grote verdriet, want niets is zo erg als een verkeersboete, zeker als je bijvoorbeeld maar 10 kilometer te hard hebt gereden. Enigszins geïrriteerd tik ik op de bijgevoegde betalingslink, maar die werkt niet goed. Uiteindelijk roep ik mijn man erbij, die gelukkig een stuk wantrouwiger is dan ik. Hij kijkt nog eens goed naar het mailadres en dat blijkt een Italiaanse afzender te zijn. Help! Als ik de mail nog eens goed lees, valt me pas op dat deze slecht geformuleerd is. Nog een bijzondere zin: ‘Deze brief is aangemaakt in een geautomatiseerd proces, daarom treft u geen handtekening aan.’ Hoe kan het dat zelfs ik die al jaren programma’s maak over deze listige kwesties toch bijna in de fout ga? Omdat ik veel, heel veel mails krijg. Omdat ik bang bent dat de schuld alleen maar hoger wordt. En omdat ik eigenlijk te weinig tijd neem voor mijn administratie. Blijf dus oppassen!

Meer weten over zogenoemde phishingmails, waarmee internetcriminelen proberen u geld afhandig te maken? Wij hebben hier veel interessante artikelen over.  Hieronder een kleine greep uit het overzicht.

Phishing kent vele verschijningsvormen: zo herkent u ze

Digitip: in phishing getrapt, wat nu?

Veiligheid10daagse helpt ouderen weerbaarder te worden tegen babbeltrucs, inbraak en phishing

Geef een reactie

Reactie

  1. ineke18 says:

    Dat is schrikken. Maar goed opgelet.