maaltijden in coronatijd

Corona-hulp bij maaltijden

We leven in onzekere tijden. Voor veel ouderen  en zeker degenen die minder mobiel zijn is dit een donkere tijd. Het coronavirus gooit alles overhoop, bezoeken van kinderen en kleinkinderen, boodschappen doen ook. En hulp vragen gaat niet iedereen makkelijk af.

Bezorgdiensten

Er zijn gelukkig de oude vertrouwde adressen die maaltijden bezorgen, maar daar is de service soms overbelast of juist onderbezet vanwege bijvoorbeeld de leeftijd van de vrijwilligers. Daarom heb ik een lijst met initiatieven die ook met een kleine portemonnee haalbaar zijn. Buurthulp, organisaties die belangeloos een helpende hand toesteken, ik noem ze hier graag hoewel ik zeker weet dat er nog veel meer zijn. Maar hier vast een aanzet die hopelijk leidt tot nog meer hulp.

Maar wees alert want helaas zijn er ook oplichters die misbruik maken. Maak dus gebruik van mensen die in het eigen netwerk zijn aanbevolen of controleerbare organisaties.

Een pluim

Allereerst een aantal initiatieven van maaltijdverstrekking die een pluim verdienen en navolging verdienen:

 • Ben Lachhap (manager restaurant van Harte in Den Haag) brengt 15 weken lang naar verwachting zo’n 100.000 maaltijden bij kwetsbare ouderen met hulp van vele sponsoren.
 • Veiligheidop1, een opleidingsbedrijf  heeft honderden maaltijden uitgeleverd.
 • Zakelijkbezorgd.nl en Mercuu’s Catering hebben met sponsors en vrijwillige koks inmiddels al meer dan 1000 maaltijden bezorgd.

Nog een paar initiatieven:

 • Corona hulp bij de Vrijwilligerscentrale Amsterdam: VCA.nu/tag/corona
 • Onder de noemer, ontdek je buurt kun je je aanmelden voor allerlei soorten hulpaanbod en vragen: Nextdoor.nl.
 • KLM’ers die in deze periode minder werken en hun diensten graag aanbieden waar nodig: Blauwhelpt.nl
 • Online prikbord voor mensen die elkaar de hand willen reiken: Gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl

En dan zijn er nog de boodschappenservices:

 • Boodschapenservice Katwijk
 • Stichting Hart voor Soest
 • Corono Buurthulp Gooi en Wijdemeren
 • Oisterwijk Belmaatjes en maaltijdsoepen (info@sociaalhuisoisterwijk.nl)

En ook nog:

 • Zorg voor Zorg
 • Buur help je buren in Schoorl
 • Zeist voor Zeist
 • foodconnect.nl

Een luisterend oor

Er zijn heel veel reeds bestaande organisaties die maaltijden bezorgen, sommigen doen net iets meer dan de andere. Heeft u behoefte aan een luisterend oor, dan kun je bellen met De Luisterlijn 0900-0967 (lokaal tarief). En natuurlijk kun je bij het Rode Kruis terecht om hulp aan te bieden of als je hulp nodig hebt.

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. Annie1945 says:

  Kun je nog steeds losse rouwe groenten uit de supermarkt eten.
  Ik vind rouwe witlof lekker, maar kan dat mog?

  Annie

  1. Groenleven says:

   hallo Annie, ja je kunt lekker rauwe groenten eten, gewoon wassen zoals altijd en evt, licht drogen / deppen en dan een dressing en wat appel, rozijnen , noten of druiven erbij en smullen maar.
   ik heb wel gezien bij mijn super dat men die vochtverspreider uitgezet heeft want het virus verspreidt zich via vocht. dus als iemand die besmet is , daarbij in de buurt zou hoesten, kan het op de groenten komen. maar als die uitstaat,( je kunt eventueel je groenten met een handschoen aan oppakken en inpakken) is het oké
   smakelijk

 2. 40 Ever says:

  EVERDINGEN • Tientallen ouderen uit Everdingen en omstreken die wekelijks bij elkaar komen om een spelletje te spelen, koffie te drinken of bij te kletsen moeten dit als gevolg van alle maatregelen om het coronavirus tegen te gaan missen. Noodgedwongen zit deze kwetsbare groep nu thuis en missen ze het sociale contact heel erg.

  De projectgroep ‘Samen Ouder’ van Vitaal Dorp Everdingen probeert met allerlei initiatieven toch deze doelgroep zo veel als mogelijk te benaderen.

  Zo speelden twee leden van muziekvereniging DES een vrolijke noot voor de deuren van de senioren in Everdingen, worden boodschappen gratis thuis gebracht door vrijwilligers, is er soep rondgebracht, bellen vrijwilligers de ouderen regelmatig op voor een gezelschap praatje of om vragen te beantwoorden en worden puzzels gebracht bij degene die dat leuk vinden.

  Kortom ook in deze moeilijke tijd wordt er alles aan gedaan om het toch een beetje dragelijk te maken.

  Woon je in Everdingen, zit je noodgedwongen thuis en wil je gebruik maken van onze diensten of heb je vragen? Schroom dan niet en bel Mariejanne: 06-28959746.

  Een heel mooi en goed georganiseerd dorp

 3. oosterwijck says:

  Met bloedplasma van genezen mensen (waar antistoffen in zitten) kunnen andere patienten worden genezen. … Waarom wordt daar geen gebruik van gemaakt? … Er is niet eens een registratie van genezen patienten. De bloedbank kan op een eenvoudige wijze bloed afnemen, waarin antistoffen zitten en dit bloed gebruiken om andere doodzieke mensen te genezen. Toen deze vragen voorgelegd werden aan Aura Timen van het RIVM, kwam er een heel wollig verhaal, maar geen antwoord. …