Luisterend oor tijdens de feestdagen

De Luisterlijn en Rode Kruis Hulplijn bieden tijdens de feestdagen een luisterend oor

In een tijd waarin sociaal contact wordt gemeden, ligt eenzaamheid op de loer. En dat is zorgelijk, zeker nu we de feestdagen ingaan en het coronavirus nog altijd om zich heen grijpt. Een praatje, een luisterend oor, het zit er voor veel mensen niet in. En dat treft ouderen, jongeren en diegene met een kwetsbare gezondheid die nu al nauwelijks het huis uitkomen. De Luisterlijn en de Rode Kruis Hulplijn zetten daarom juist tijdens de feestdagen extra vrijwilligers in om een luisterend oor te bieden voor een ieder die daar behoefte aan heeft. 

Luisterend oor

Wie tijdens de feestdagen, en natuurlijk ook daarbuiten, behoefte heeft aan een luisterend oor kan onder andere terecht bij De Luisterlijn en de Rode Kruis Hulplijn. De Luisterlijn biedt al jaren een luisterend oor aan mensen die zich angstig of eenzaam voelen, of om uiteenlopende reden behoefte hebben aan een luisterend oor. Door het coronavirus is het aantal telefoontjes alleen maar toegenomen. “De maatregelen rondom het coronavirus leiden tot meer gevoelens van eenzaamheid, angsten en zorgen. Het gebrek aan sociaal contact zorgt ervoor dat meer mensen zich alleen voelen. Het is belangrijk om hierover te kunnen praten en contact te hebben”, aldus een woordvoerder van De Luisterlijn.

“Het is belangrijk om erover te praten en contact te hebben.”

Ook het Rode Kruis ziet dat de impact van het coronavirus groot is en heeft de Rode Kruis Hulplijn in het leven geroepen.  “We krijgen signalen dat er veel ouderen zijn met zorgen,” zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. De Hulplijn biedt een luisterend oor en geeft advies en verwijst waar nodig ook door voor de juiste hulp.

Jong en oud kampen met gevoelens van eenzaamheid en angst

Niet alleen ouderen ervaren gevoelens van eenzaamheid, zijn angstig of zorgelijk. Ook voor veel jongeren is het sociaal isolement, het niet meer naar school gaan en de algehele impact van het coronavirus enorm. Speciaal voor hen zet het Rode Kruis coaches in, waar zij steun bij kunnen vinden en met wie ze kunnen praten.

Schroom niet en zoek contact

Heeft u behoefte aan een luisterend oor? De Luisterlijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken op 088 – 0767 000. U kunt ook chatten of een mail sturen naar De Luisterlijn. Kijk hiervoor op de website. De Rode Kruis Hulplijn 070 – 44 55 888 is van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 9.00 – 17.00 uur. Dat geldt ook voor 25 en 26 december en op 1 januari. De Hulplijn is ook te bereiken via WhatsApp.

(Bron: Nu.nl, De Luisterlijn, Het Rode Kruis, archief)

Geef een antwoord