prepensioen

Column MAX Ombudsman Rogier de Haan: mag ik werken bij prepensioen?

Ronald Hogenbirk is 61 jaar. Na een lange carrière in de zorg en daarna bij de NS gaat hij met prepensioen. Dan breekt de coronacisis uit. In de zorg zijn dringend mensen nodig. Ronald wordt benaderd om zijn oude beroep weer op te pakken. Zijn handen jeuken om weer aan de slag te gaan. Er is alleen 1 probleem.

Mag werken wel?

Om zijn prepensioen te kunnen ontvangen, heeft Ronald een intentieverklaring moeten ondertekenen. Daarin belooft hij tot aan zijn AOW niet meer te zullen werken. Doet hij dat wel, dan riskeert hij een torenhoge boete van de Belastingdienst. Ronald is 1 van tienduizenden prepensioeners die zo’n intentieverklaring hebben ondertekend. De bedoeling daarvan is dat het prepensioen daadwerkelijk gebruikt wordt als oudedagsvoorziening. En niet bijvoorbeeld om te investeren in een nieuw op te starten bedrijf. Gebeurt dat wel, dan kunnen de fiscale gevolgen groot zijn. De Belastingdienst heft dan in één keer belasting over het volledige, ook toekomstige, pensioen. En daardoor wordt het netto pensioen een stuk lager.

Uitzondering voor de zorg

Ronald heeft ondertussen zelf ontdekt dat er een uitzondering is gemaakt voor prepensioeners in de zorg. PFZW, het pensioenfonds voor zorgpersoneel, meldt namelijk dat het een deal heeft gemaakt met de Belastingdienst: vanwege de coronacrisis mogen oud-zorgmedewerkers tijdens hun prepensioen toch weer aan de slag. Maar geldt die uitzondering ook voor Ronald? Hij ontvangt zijn prepensioen immers van de NS.

Heeft u even geduld?

Als Ronald om opheldering vraagt bij de belastingtelefoon, krijgt hij het advies om formeel om ontheffing te vragen bij de belastinginspecteur. Ronald doet dat meteen, maar hij krijgt te horen dat de beslissing wel acht weken op zich kan laten wachten. Maar zijn hulp is nú nodig. Gefrustreerd neemt hij contact met ons op, in de hoop dat wij iets kunnen betekenen.
We krijgen vaker meldingen van prepensioeners die weer aan de slag willen. Ze zien er toch maar van af, vanwege de gevreesde belastingheffing. Maar in tijden van corona moet je toch soepel omgaan met dit soort regels? Samen met Meldpunt vragen we de Belastingdienst of er een algemene corona-uitzondering gemaakt kan worden, waardoor ook mensen zoals Ronald weer aan de slag kunnen.

Geen enkel probleem!

Het antwoord is ronduit verrassend. De Belastingdienst heeft nog nooit een boete opgelegd aan een prepensioener die weer aan het werk is gegaan! Want volgens de Belastingdienst gaat het erom of u op het moment van ondertekenen de intentie had om niet meer te gaan werken. Als u de dag erna andere plannen heeft, mag u gewoon weer aan het werk. Zonder dat u de Belastingdienst achter u aan krijgt. Als Ronald dat wil, kan hij dus ook weer bij de NS gaan werken, of waar hij maar wil. Als hij de intentieverklaring maar naar de waarheid van die dag heeft ondertekend. En dat geldt niet alleen voor Ronald, maar voor (tien)duizenden prepensioeners zoals hij. De Belastingdienst heeft de informatievoorziening hierover inmiddels aangepast. En belangrijker: Ronald is weer aan de slag in de zorg.

Geef een reactie

Reacties (6)

    Lilly45 says:

    Toen ik in 2006 met prepensioen ging, werd mij op het hart gedrukt geen betaald werk te verrichten, ook niet voor noodgevallen bij mijn laatste werkgever. De prepensioen uitkering zou dan gestopt worden. Ik snap niet dat u dit verhaal van de belastingdienst geloofd, want uiteindelijk betaald het pensioenfonds de uitkering.

    Joopvd says:

    Vind er op De Belastingdienst niets over.

    brownier says:

    @lilly45
    Het pensioenfonds doet de uitbetaling maar de belastingdienst bepaalt aan de hand van wet en regelgeving of er belasting geheven moet worden. Het antwoord van de ombudsman is 100% correct. Als u ten tijde van het met pensioen gaan niet de intentie had om weer te gaan werken maar nu wel, bijvoorbeeld door veranderde omstandigheden, is dat toegestaan en zal dat niet tot de genoemde heffing over toekomstige pensioenrechten leiden.

    Loco74 says:

    Ik weet niet waar jullie je informatie vandaan hebben, maar toen ik vijf jaar geleden met de OVUT ging bij NS na ruim 41 jaar kreeg ik de zelfde dreigement van NS te horen, maar na informatie in gewonnen te hebben bij de belasting, kreeg ik antwoord van een hoge pief van de belasting in Almere, waarbij hij mij schreef dat dat wel in de planning had gestaan maar dat ze die plannen waren ingetrokken, en dat je zonder probleem als je met de OVUT ging kon bij werken, wat ik dan ook tot 1 december vorig jaar heb gedaan, ik kreeg van hem ook een copy waar dat in stond

    Loco74 says:

    het enige nadeel wat de mensen wel hebben die met pre-pensioen of OVUT gaan en blijven werken is dat je ongeveer 41% belasting moet betalen ipv 18 of 24%, dit wordt veroorzaakt omdat Rutte niet wil dat je eerder stopt met werken, met als gevolg dat je een hogere belasting moet betalen tot je AOW datum

    Proefkonijn says:

    Jammer dan van die 41 procent. Je kunt niet alles hebben, toch? Wees blij dat je met pre kunt! Ik moet werken tot mn 68, en vind t een zwaar vooruitzicht in t onderwijs. Ik ben 60 en merk nu al de generatiekloof.