zorghelden

Afkoopsom voor zorghelden

Als presentator van Meldpunt volg ik al jaren wat er speelt in de zorg. Eén van de zaken die me al tijden raken, is de arbeidspositie van de zorgmedewerkers. Ze verdienen slecht en zagen hun vaste banen de afgelopen jaren als gevolg van bezuinigingen vaak verdwijnen, terwijl de vraag naar zorg toeneemt. Iedereen maar klagen dat er een tekort aan zorgpersoneel is, maar in mijn ogen is dat logisch. De arbeidsomstandigheden worden er hierdoor niet beter op.

Hart en ziel

Mijn zus werkte tot voor kort met hart en ziel in de huishoudelijke thuiszorg. Ze stopte ermee, omdat ze niet langer kon aanzien dat ouderen vaak te lang zelfstandig thuis moeten wonen, terwijl ze daar eigenlijk niet meer toe in staat zijn. Het werk is daardoor steeds zwaarder geworden en bovendien, zei ze, verdien ik slecht. Bij navraag bleek ze minder te verdienen dan mijn huishoudelijke hulp.

Afkoopsom

In coronatijd zijn zorgmedewerkers terecht met applaus geëerd. Deze helden ontvangen ook een bonus. Daar schijnt lang over te zijn vergaderd. Eerst wilden ze vouchers schenken, maar die hebben door de vliegtuigmaatschappijen een slechte naam. Het moest contant geld worden en het werd 1.000 euro netto. Ik noem dit een afkoopsom. De mensen in de zorg helden moeten in mijn ogen structureel een forse loonsverhoging krijgen. Omdat ze het verdienen en we ook om in de toekomst voldoende handen aan het bed nodig hebben.

Op de websites van de opleidingen voor verplegend personeel staat met zoveel woorden dat je niet voor het geld moet kiezen, maar voor het vak moet kiezen. Omdat de zorg zo’n mooi en dankbaar beroep is. Ik vind dat treurig, want voor mij mogen deze helden net zo veel verdienen als een manager.

Geef een reactie

Reacties (8)

 1. B.Harmsen says:

  U kunt dit wel een afkoopsom vinden ik denk daar heel anders over.

  Waarom zou je mensen die hun werk doen en door drukte moeten overwerken en dat keurig uitbetaald krijgen inclusief de bijbehorende toeslagen ook nog extra belonen.

  Heb trouwens ook niet staan klappen waarom, ga je ook voor elke brandweerman/vrouw klappen die een brand hebben geblust omdat anders er mogelijk veel meer was afgebrand en misschien slachtoffers waren gevallen.

 2. oosterwijck says:

  Zorgpersoneel ontvangt, al tientallen jaren, structureel te weinig salaris. Zorgpersoneel is te bescheiden om hardnekkig te demonstreren. In het verleden zijn er andere eveneens onderbetaalde en hardwerkende mensen, wél in geslaagd om een beter loon te ontvangen, waaronder: brandweerlieden, onderwijspersoneel en politiepersoneel, omdat ze durfde te protesteren en te demonstreren. … Bij die laatste groep heb ik mijn bedenkingen, omdat hun mentaliteit en functioneren tot de gemeenschap bedenkelijk is. … Daarmee bedoel ik dat het corruptiegehalte hoog is, en veel fouten worden gemaakt bij het oplossen van misdrijven, zoals: de parkmoord, de stewardess moord, de moord in Nijmegen, de moord op dat kind in Limburg en de vuurwerkramp. Allemaal voorbeelden, waarbij onschuldige mensen werden veroordeeld, of dat ze dader lieten lopen. Ik kan nog wel tientallen zaken opnoemen, maar hier laat ik het bij. De politiek, die zelf zeer goed zijn, in het zakken vullen, en niet veel meer doen als praatjes verkopen, hebben wél goed voor zich zelf gezorgd. En dan hebben ze het lef om een aanzienlijke loonsverhoging voor zorgpersoneel te weigeren. Schande

  1. B.Harmsen says:

   Zorgpersoneel is te bescheiden om hardnekkig te demonstreren.

   Waarschijnlijk hield u een lange winterslaap of zo aangezien het zorgpersoneel wel degelijk heeft gedemonstreerd en er zelfs dagen waren dat men niet terecht kon in de ziekenhuizen.

   Het resulteerde uiteindelijk in een nieuwe CAO die massaal werd ondersteund door de betrokkende.

   Trouwens wat heeft dit te maken met die toegezegde bonus wat voor mij overbodig was.

  2. oosterwijck says:

   Harmsen leeft onder een steen en wel een VVD steen en daar komt niet onder vandaan. Die man blijft maar onzin uitkramen.

   Dat er een CAO overeenkomst is, wil nog niet zeggen dat dit van harte was bij de regering. Het was maar een deel van wat er nodig is. Verkregen met tegenzin en na lang onderhandelen. In ieder geval 180 graden anders als dat Franse bedrijf dat KLM heet.

   Die hoeven niet te demonstreren, die hoeven geen afspraken na te komen, die krijgen alles op hun wenken bediend. 3.4 miljard steun om ontslagen te voorkomen en het geld staat nog niet op de rekening en er vliegen 5000 man de straat op. En dan heb ik het nog niet over het schenden van de wetten aangaande de vervuiling en geluidsoverlast gedurende tientallen jaren. Steeds maar weer werd de wet opgerekt. en tot slot een nieuw vliegveld op de Veluwe tussen de herten en haasjes in een stiltegebied.

   Vertaal dat maar eens naar de zorgsector en laat je hersentjes eens werken.

 3. oosterwijck says:

  Ik heb het vermoeden dat Harmsen, de voorzitter is van de Rutte fanclub. Die man praat alles krom wat recht is en komt met de vreemdste argumenten.

  1. B.Harmsen says:

   Ik kan je gerust stellen heb totaal niets met Rutte en heb in mij leven (75 jaar) nog nooit op de VVD gestemd.

   Ik reageerde op de afkoopsom en dat bent u een beetje uit het oog verloren met allerlei bijzaken en denkende dat u alleen hersens heeft schijnbaar omdat elk tegenargument op u reacties met dergelijke antwoorden komt, verzin eens een ander versje.

   Trouwens wat heeft u verhaal te maken met die toegezegde bonus wat voor mij overbodig was.

 4. oosterwijck says:

  Een extra eenmalige bonus van €1000 is fooi, een gebaar van waardering, voor hardwerkende (onderbetaalde) mensen, die met gevaar voor eigen gezondheid (leven) zich hebben uitgesloofd in onderbezette ziekenhuizen. Die bonus is nog steeds niet uitbetaald en daar zitten ook nog tal van haken en ogen aan, die uitbetaling moeilijk maken. Daarnaast krijgen zorgpersoneel al tientallen jaren onderbetaald en als je die achterstand wil goedmaken, zou je een bonus van €6000 moeten uitkeren voor elk jaar dat zorgpersoneel onderbetaald werd. Met een rekensom kom ik dan snel op 20x €6000. Pas dan zijn ze normaal betaald voor hun werkzaamheden.

  Dat tuig in Den Haag, krijgt 10x meer betaald voor veel minder “werkzaamheden” beter omschreven als bezigheden, waar heel weinig mensen beter van worden. En daar hoor ik de Rutte fanclub nooit over.

  1. B.Harmsen says:

   Dat zo genaamde tuig werkt er tenminste nog voor iets wat u niet kunt zeggen sinds u 55 jaar al zonder enige inspanning uit de pot mee vreet en waarschijnlijk stond u ook niet al op jeugdige leeftijd te werken.

   Met andere woorden u bijdrage aan de maatschappij is niet al te hoog geweest.

   Ik persoonlijk vond deze bonus niet nodig ze zijn voor alle gewerkte uren netjes uitbetaald of op andere wijze gecompenseerd.