dermatologen

De zon schijnt harder dan ooit en dat baart dermatologen zorgen

Nooit eerder was de uv-straling van de zon zo sterk dan in juli 2018. Zonaanbidders vinden dit wellicht geweldig nieuws, maar dermatologen maken zich hier zorgen over. In de felle zon liggen vergroot de kans op huidkanker, zeker als men dit onbeschermd doet. 

Sterke uv-stralingo

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begint in 1994 met het meten van de hoeveelheid ultraviolet (uv)-straling van de zon. Hoe sterker de uv-straling van de zon, hoe meer de zon brandt en hoe sneller de huid verbrandt. In al de jaren dat het RIVM de uv-straling meet, schijnt de zon regelmatig zeer fel, maar in juli 2018 wordt een record verbroken. Vermoedelijk is dit geen uitzonderlijke situatie, want de toekomstige zomers worden door klimaatverandering alleen maar heter en zonniger.

Veranderend zongedrag

Reden voor dermatologen om aan de bel te trekken, want een hoge concentratie uv-straling is slecht voor de huid, zeker in combinatie met de manier waarop veel Nederlanders de zon ‘gebruiken’. “Ons hele zongedrag is de afgelopen eeuw veranderd, waardoor de gevolgen groter zijn. In vroegere tijden lagen mensen nauwelijks in de zon, maar sinds de jaren 60 van de vorige eeuw is de zonblootstelling toegenomen”, zegt dermatoloog Ivo Nagtzaam van het Maastricht UMC+ tegen het Algemeen Dagblad.

Smeren is belangrijk

Veel mensen die graag in de zon zitten, doen dit onbeschermd. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals de ontwikkeling van huidkanker. Volgens Nagtzaam is het niet ondenkbaar dat 1 op de 5 mensen met een blanke huidskleur deze ziekte uiteindelijk zullen krijgen. Wat we hier tegen kunnen doen? Het toverwoord is ‘insmeren’. Wie in de zon gaat zitten, doet er goed aan om elke 2 uur goed te smeren met een crème van factor 30 of hoger. Ook als de zon niet lijkt te schijnen, is het een goed idee om te smeren. Het advies van dermatologen luidt om elke dag zeker het gezicht, hals en de oren in te smeren.

Oplettendheid

Bij het kopen van een zonnebrandcrème is het overigens wel verstandig om eerst te kijken hoe het product uit verschillende tests komt. De Consumentenbond onderzoekt eerder in 2018 een selectie sprays en daaruit blijkt dat niet alle producten de beloofde bescherming bieden.

(Bron: Algemeen Dagblad, RIVM)

Geef een reactie