Bak mee met MAX: appelcarrés

Bak mee met MAX: appelcarrés

Een appelcarré is een gebakje, vergelijkbaar met een apfelstrudel, dat bestaat uit een rechthoekig stuk bladerdeeg gevuld met appel. De vulling bevat een mix van onder andere appel, rozijnen en kaneel. Robèrt doet er ook nog abrikozenjam doorheen, zo wordt de appelcarré volgens hem nóg lekkerder. Wilt u ze ook maken? Hieronder staat het recept.

Ingrediënten voor circa 15 stuks

Voor de vulling:

  • 50 gram rozijnen
  • 600 gram appel (jonagold)
  • 25 gram abrikozenjam
  • rasp (en een beetje sap) van 0,5 citroen
  • 25 gram suiker
  • 25 gram custardpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • rasp van 0,5 citroen
  • 100 gram cake

Carrés:

  • 500 gram bladerdeeg
  • 2-3 plakken cake
  • frambozenjam
  • abrikozenjam
  • losgeklopt ei om af te strijken

Werkwijze

Vulling:

Week de rozijnen. Schil de appel en snijd in stukjes. Meng de suiker met het custardpoeder en kaneel. Verkruimel de cake. Meng alle ingrediënten voor de vulling en zet apart tot gebruik.

Carrés:

Verwarm de oven voor op 230 graden boven- en onderwarmte. Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 22 x 75 centimeter en circa 2 millimeter dikte. Snijd de rechthoek in 2 banen van respectievelijk 10 en 12 centimeter breed. Leg de baan van 10 centimeter breed op de bakplaat en prik gaatjes.

Snijd de plakjes cake in smalle banen van circa 3 centimeter breed. Leg deze in de lengte aaneengesloten in het midden van het bladerdeeg. Breng een laagje frambozenjam aan op de cake.

Verdeel de appelvulling in een lange baan over het bladerdeeg; houd aan beide kanten circa 2 centimeter vrij en druk stevig aan. Bestrijk de randen van het bladerdeeg lichtjes met water. Zet apart.

Vouw de baan bladerdeeg van 12 centimeter breed in de lengte dubbel. Snijd het deeg over de gevouwen kant om de 8 millimeter in, circa 3 centimeter diep.

Vouw het deeg weer open. Rol het in de breedte over een deegroller of rolstokje, zodat je het gemakkelijk op kunt pakken. Rol het deeg boven de appelvulling van de rolstok af en druk de zijkanten goed vast aan de deegbodem. Snijd de zijkanten netjes bij voor een strakke afwerking. Bestrijk met het losgeklopte ei. Schuif het appelgebak in de oven en verlaag na circa 15 minuten de oventemperatuur tot 180 graden. Bak daarna nog circa 15 minuten goudbruin en gaar.

Verwarm de abrikozenjam lichtjes. Bestrijk voor een mooie glans het gebak na het bakken met de abrikozenjam. Laat afkoelen en snijd in carrés van circa 5 centimeter breed.

TIP: Gebruik voor een strak resultaat een buis van de bouwmarkt om de appelstrook te vormen. Doe hiervoor wat plastic in de buis en doe vervolgens de appelvulling hierin. Zet voor gebruik in de koelkast. Draai vervolgens om op de onderste laag bladerdeeg voor een strakke strook appelvulling.

Geniet ervan! Kijk hier voor meer recepten. Bak mee met MAX is elke vrijdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2.

(Fot0: © MAX)

Geef een reactie