Met deze tips kunt u ook in de kou genieten van de barbecue
Publicatiedatum: 2 november 2025
Wie zegt dat barbecueën alleen in de zomer kan? Juist in de herfst en winter kan een barbecue ontzettend gezellig zijn. Denk aan warme dekentjes, sfeervolle verlichting en heerlijke winterse gerechten. Met deze tips geniet u van een knusse avond rond de barbecue, zelfs als het buiten koud is.
Zorg voor genoeg warmte
Het is belangrijk dat iedereen warm blijft tijdens een avondje in de tuin. Zorg daarom voor voldoende dekens en eventueel terrasverwarmers of vuurkorven. Zo blijft de sfeer goed én vat niemand kou. Tip de gasten bij de uitnodiging om comfortabele en warme kleding mee te nemen.
Maak een back-upplan
In de herfst en winter is het weer soms onvoorspelbaar. Houd de weersvoorspelling goed in de gaten en bedenk voor de zekerheid een plan B. Zo kunt u, mocht het echt te hard regenen, altijd nog naar binnen uitwijken.
Zet de barbecue uit de wind
In de winter heeft uw barbecue wat meer tijd nodig om op temperatuur te komen. Wanneer het buiten rond het vriespunt is, kan het wel 2 keer zo lang duren voordat de barbecue de juiste temperatuur bereikt. Plaats hem daarom uit de wind. Dat scheelt niet alleen tijd, maar voorkomt ook dat een gasvlam uitwaait als u een gasbarbecue heeft. Gebruikt u een barbecue met kolen, dan is het ook slim om hem uit de wind te zetten. De wind kan ervoor zorgen dat de hitte uit de barbecue waait, waardoor de kolen afkoelen en het veel langer duurt om de juiste temperatuur te bereiken.

Zorg voor genoeg brandstof
Uw barbecue warm krijgen kost in de winter meer energie, omdat de kou de hitte sneller doet afnemen. Reken erop dat u ongeveer 25 tot 50 procent meer brandstof nodig heeft dan in de zomer. Voor een houtskoolbarbecue betekent dit extra briketten of houtskool, zodat de temperatuur stabiel blijft. Briketten zijn daarbij ideaal, omdat ze langer gloeien en gelijkmatige warmte geven.
Gebruikt u een gasbarbecue, controleer dan vooraf of de gasfles voldoende gevuld is, want in de kou daalt de druk sneller en kan het gas minder krachtig vrijkomen. Zo voorkomt u dat u halverwege het grillen zonder brandstof komt te zitten.
Maak lekkere winterdranken
Warme dranken horen bij een winterbarbecue. Denk aan glühwein, chocolademelk met slagroom of kruidige thee met gember en kaneel. Ook warme appelcider of koffie met een scheutje likeur zijn lekker op de koude dagen.
Serveer winterse gerechten
Wintergroenten doen het uitstekend op de barbecue. Kies bijvoorbeeld voor pompoen, pastinaak, spruitjes, rode biet of kool.
Wilt u niet te lang buiten staan, kies dan voor dunnere stukken vlees of vis, zoals karbonades, hamburgers of voorgegaarde kippenpoten en -vleugels. Met zo’n barbecue moet u rekening houden dat u niet binnen een half uur alles op uw bord heeft liggen, dus hou het liever simpel. Bent u een barbecue-expert, dan kunt u natuurlijk kiezen voor grotere stukken vlees of moeilijkere recepten.
Zorg voor (sfeer)verlichting
In het najaar wordt het al vroeg donker. Hang daarom sfeervolle lampjes op, zet wat lantaarns neer of steek kaarsen aan. Dat zorgt meteen voor een gezellige, warme uitstraling.
(Bron: Libelle, barbecue-helden, komaen.nl, debarbecueboer.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.




Het zal allemaal wel heel gezellig zijn, maar het is ook een bron van overlast.
Ik heb buren die in de zomer bijna dagelijks op de barbecue koken. Het is vreselijk. Rook en stank.
Niet buiten kunnen zitten, ramen die dicht moeten.
Ben blij dat de zomer wat dat betreft voorbij is.
Graag niet in de winter. De houtkachels zijn al erg genoeg.
Ik begrijp U, maar overlast is niet nodig als je de goede spullen gebruikt. Maar als een wilde een groot open vuur en dan maar gaan geeft problemen.
Wij hebben een kamado gebruiken goede houtskool ( gebruiken ze zelfs binnen bij de o/a de balkangrill)
Goed vlees met weinig vet en dan gegarandeerd geen problemen.
Houtkachels geven in de winter zelfde overlast als mensen niet kunnen stoken en maar wat doen.
Geniet toch straks weer van een mooie zomer en nu van de komende winter.