Kook mee met MAX: venkel-sinaasappelsalade met knapperige linzen en oude kaas
Publicatiedatum: 15 oktober 2025
Voor de lunch denken we al snel aan broodje kaas. Maar in deze salade gaat de kaas niet op de boterham, maar door de salade. Mounir combineert het anijsachtige van de venkel samen met het zoete van de sinaasappel. En door de linzen op te bakken, geeft dat een extra lekkere smaak. Samen met het roggebrood kunt u er weer even tegenaan!
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 1 blikje linzen à 200 gram
- olijfolie of zonnebloemolie
- 1 sinaasappel
- 1 tl mosterd
- 1 tl honing
- 1 el witte wijnazijn
- zout, peper
- 1 venkelknol
- 30 g hazelnoten
- 40 g oude kaas
- roggebrood
Bereidingswijze:
Laat de linzen goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de linzen op middelhoog vuur in circa 10 minuten krokant. Schep regelmatig om en breng op smaak met zout en peper. Laat uitlekken op keukenpapier.
Snijd met een mes de schil en het witte vlies van de sinaasappel en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Vang het sap op.
Klop een dressing van 1 el olijfolie, azijn, mosterd, honing en het opgevangen sinaasappelsap. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd het loof van de venkel en bewaar eventueel wat venkelgroen als garnering. Snijd de venkel met een mandoline of scherp mes in flinterdunne plakjes en voeg samen met de sinaasappel toe aan de dressing.
Rooster de hazelnoten kort in een droge koekenpan en hak grof.
Schaaf of snijd de oude kaas in flinters. Verdeel de salade over borden en garneer met oude kaas, hazelnoten, krokante linzen en eventueel wat venkelgroen. Serveer met roggebrood
Eet smakelijk! Kijk hier voor meer recepten. Kook mee met MAX is elke maandag tot en met donderdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2 en om 14.15 op NPO 1.
(Foto: © MAX)



