Kook mee met MAX: spinaziepolenta met geroosterde venkel en sardines

Kook mee met MAX: spinaziepolenta met geroosterde venkel en sardines

Polenta is gemaakt van mais(gries)meel. Van origine komt het veel voor in de Noord-Italiaanse keuken. Het bijzondere aan polenta is dat u het heel dik kunt maken en dan is het te bakken of als een zachte, smeuïge pap serveren. Sandra kiest in dit geval voor de zachter variant zodat de spinazie er makkelijk doorheen te roeren is. 

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 3 venkels
  • olijfolie
  • peper, zout
  • 500 ml water
  • groentebouillonblokje
  • 120 g polenta (voorgekookt)
  • 100 g spinazie
  • klontje boter
  • 1 blik sardines in olijfolie (ca. 120 g uitlekgewicht)
  • 1 citroen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd het venkelkruid van de venkel en bewaar een klein handje voor de garnering. Snijd de venkel in dunnen plakken en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout. Rasp naar smaak wat citroenschil boven de bakplaat. Rooster circa 25 minuten goudbruin en gaar. Schep halverwege om.

Breng het water met het bouillonblokje aan de kook. Voeg de polenta al roerende toe en kook op laag vuur circa 7 minuten tot romige pap. Roer regelmatig. Voeg indien nodig een scheutje extra water toe. Breng op smaak met peper en een beetje zout.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de spinazie circa 2 minuten. Voeg de spinazie samen met de boter toe aan de polenta.

Schenk de olie van de sardines in de pan en verwarm de sardines circa 3 minuten. Pers er naar smaak wat citroensap over.

Hak de overgehouden venkeltopjes. Verdeel de romige polenta over de borden, leg daar de venkel bovenop en verdeel er de sardines over. Schep wat van het bakvocht erover en bestrooi met de venkeltopjes.

Eet smakelijk! Kijk hier voor meer recepten. Kook mee met MAX is elke maandag tot en met donderdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2 en om 14.15 op NPO 1.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie