Bak mee met MAX: tijgerbrood

Bak mee met MAX: tijgerbrood

Niets zo lekker als vers brood. En nog lekkerder is: zelf maken. Met dit recept van Robèrt maakt u het tijgerbrood helemaal zelf. Het kost wat tijd, maar daar krijgt u wat voor terug! 

Ingrediënten voor 1 brood:

Voor het brood:

  • 250 gram tarwebloem (T65)
  • 5 gram verse gist
  • 5 gram boter
  • 4 gram zout
  • 135 gram water

Voor de tijgerpap:

  • 100 gram rijstmeel
  • 5 gram verse gist
  • snufje zout
  • 10 gram witte basterdsuiker
  • 15 gram zonnebloemolie
  • 75 gram water (ca. 26 °C)
  • extra rijstmeel om te bestuiven

Bereidingswijze:

Van het brood:

Doe de bloem, gist, boter en het zout in de kom van de keukenmachine, maar zorg ervoor dat de gist en het zout niet direct met elkaar in aanraking komen. Zet de keukenmachine op lage snelheid aan om de ingrediënten alvast te mengen. Voeg, terwijl de machine rustig blijft draaien, langzaam het water toe. Kneed alles tot een soepel deeg: eerst circa 3 minuten op middelhoge snelheid, daarna nog 5-6 minuten op hogere snelheid. Doe de deegtest: als je het deeg zo dun kunt uitrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het al te veel scheurt, is het goed. Anders moet je nog even door kneden. Bol het deeg op en laat 10-20 minuten rijzen tussen een met bloem bestoven deegkleedje.

Van de tijgerpap:

Meng ondertussen de ingrediënten voor de tijgerpap goed door elkaar. Het mengsel moet ongeveer zo dik zijn als pap. Voeg wat extra water toe als het te dik is en wat extra bloem als het te dun is. Dek af met plastic en zet apart.

Afwerking:

Ontgas het deeg en punt op. Laat 20 minuten rijzen. Bestrooi wat rijstemeel over een plaat.

Roer de tijgerpap tussendoor een keer goed door. Ontgas nogmaals het deeg en maak lang. Leg het deeg met de sluiting naar beneden op de bakplaat. Vouw het deeg in drieën, door de zijkanten naar het midden te vouwen en rol het deeg onder spanning op. Bestrijk de bovenkant met wat water. Roer de tijgerpap nog eens goed door en verdeel met de tijgerpapspuit over het brooddeeg (of breng aan met een spatel). Raak de bovenkant van het deeg nu niet meer aan! Laat het brood 60 minuten narijzen.

Verwarm de laatste 15 minuten van de rijstijd de oven voor op 250 °C boven- en onderwarmte.

Zet het brood in het midden van de oven en verlaag de oventemperatuur na het inschieten tot 220 °C. Bak het brood in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Geniet ervan! Kijk hier voor meer recepten. Bak mee met MAX is elke vrijdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2.

(Fot0: © MAX)

Geef een reactie