Vrouw wijst een donut af en eet liever een appel.

Betere nachtrust en afkickverschijnselen: dit gebeurt er met uw lichaam als u stopt met suiker

Een koekje bij de koffie, een extra toet slagroom bij de warme chocolademelk, een stuk fruit, pastasaus, brood, paprika. In vrijwel al ons eten en drinken zit suiker en we zijn er dol op. Maar wat gebeurt er met ons lichaam als wij volledig stoppen met deze zoetigheid?

Waar dient suiker voor?

Het lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren en haalt dit onder meer uit suiker. Denk maar eens na over hoe u zich voelt, direct nadat u een stuk taart op heeft. Waarschijnlijk voelt u zich opeens enorm energiek. Kort erna kunt u zich echter erg vermoeid voelen. Dat heet een suikerdip.

Slecht voor de gezondheid

Net zoals dat een auto benzine nodig heeft om te rijden, heeft het lichaam suikers nodig om aan energie te komen. Een te grote hoeveelheid kan echter behoorlijke nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Denk aan diabetes type 2, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en obesitas.

Hoe het lichaam eerst zelf suiker aanmaakt

Als u in uw dieet suiker volledig aan de kant schuift, gaat het lichaam in eerste instantie zelf suikers aanmaken. Het lichaam haalt dit uit de lever en spieren – waar een soort voorraad ligt opgeslagen – en breekt dit af totdat het glucose is. Het lichaam breekt ook eiwitten af uit spieren en zet die om tot individuele aminozuren. De lever zet dit vervolgens weer om in glucose. Zo komt het lichaam toch aan suiker om te verbranden.

Van onschuldig naar een beetje gevaarlijk

De eerste uren zonder suiker zijn dus relatief onschuldig. Het lichaam boort vooral de voorraden aan, wat een klein beetje ten koste gaat van spiermassa. De dagen erna zien er anders uit als u deze zoetigheid blijft weren.

Als het lichaam niet meer kan teren op de suikers, wisselt het van brandstof om aan energie te komen: vetzuren. Veel organen gaan dan over op vetzuurverbranding, maar de hersenen hebben dat vermogen niet. Voor het brein moet het lichaam dus op zoek naar nog een alternatief: ketonlichamen. Die haalt het lichaam uit de vetzuren en kunnen de hersenen wel verbranden.

Steeds gevaarlijker

Zolang het lichaam geen suiker binnenkrijgt, gaat het dus op zoek naar alternatieven om aan energie te komen. In de tussentijd worden eiwitten ook nog steeds omgezet in suiker. Wie geen suiker uit voedingsmiddelen haalt, doet er dus verstandig aan om veel eiwitten binnen te krijgen. Maar wie dat ook niet doet, moet flink inleveren op spiermassa. Het lichaam zal altijd blijven roepen om deze energiebron, omdat de hersenen en spieren niet voor eeuwig kunnen blijven functioneren op ketonlichamen.

Afkicken van suiker

Suiker heeft een verslavende werking. Soms krijgen we het onverwachts binnen, want er zijn wel 50 verschillende soorten schuilnamen voor. Ermee stoppen heeft soortgelijke gevolgen als van een drugsverslaving. U kunt ontwenningsverschijnselen ervaren, zoals hoofdpijn, migraine, een daling van de bloeddruk en gevoeliger zijn voor prikkels. Deze periode duurt vaak tussen de 5 en 20 dagen.

Vrouw bekijkt ingrediëntenlijst. Waarom zit er soms suiker in een 'suikervrij' product?
Lees ook: Waarom zit er soms suiker in een ‘suikervrij’ product?

Voordelen

Toch heeft een suikervrij dieet ook voordelen. Het scheelt volgens het Diabetesfonds zo’n 86 suikerklontjes om een week geen toegevoegde suikers te eten! Wie er te veel van binnenkrijgt – bijvoorbeeld via koek of snoep – krijgt ongezonde voedingsstoffen binnen. Hierdoor kunt u zich vermoeid voelen of hoofdpijn krijgen. Mindert u snoep en koek, dan komt dit ten goede van uw bloedsuikerspiegel waardoor u zich fitter en beter voelt.

Andere voordelen zijn dat u mogelijk afvalt als u suiker mindert, aangezien daar ook veel calorieën zitten, en het vetpercentage afneemt. Het betekent ook een kleinere kans op diabetes type 2, minder buikklachten, een verbeterde concentratie, een betere nachtrust, sterkere huid, het is goed voor het gebit en het vermindert de drang naar suiker.

Conclusie

Volledig stoppen met suikers is erg moeilijk vol te houden en niet echt goed voor de gezondheid. Het lichaam heeft immers suiker nodig om te functioneren. Blijf dus wel suikers eten, maar haal deze uit gezonde producten zoals groente en fruit. Wilt u minder suiker te consumeren? Lees hier hoe u dat aanpakt.

(Bron: Quest, Diabetesfonds, Belgische Cardiologische Liga. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Co Verheul says:

    Goed om suikerinname te verminderen, maar fabrikanten va zero producten voegen zoetstoffen toe die niet of nauwelijks vermeldt staan op het product, maar net zo slecht zijn zo niet slechter dan suiker zoals Aspartaan en Sucralose (goedkoop) en niet de ongevaarlijke zoetstoffen zoals Stevia of Sukrin (duurder)

    primeli says:

    Voor het een beetje gevaarlijk of zelfs gevaarlijk wordt, zoals in het artikel geschreven wordt, moet er heel wat gebeuren om geen „ suikers“ te consumeren. Het lichaam maakt voldoende glucose aan uit levensmiddelen, zoals natuurlijke melk, yoghurt, fruit en groente en volkorenprodukten. Echt hongeren in Nederland komt, zoals in de binnenlanden van Afrika, Gaza , geloof ik niet voor.
    De spieren en hersenen gaan er echt niet aan, als je geen geraffineerde suiker meer tot je neemt.

    Pietje Puk says:

    Ik snap er geen jota van!
    Terug naar de schrijftafel en het omzetten in jipenjanneketaal aub!

    MaaikeA says:

    In heel veel producten zit wat suiker, ik nam met een aantal mensen de proef op de som, scheur t-zakjes open, zit niet alleen “thee-stof” in, het verbaasde ons, zelfs een aantal korrels suiker. Oké, zijn paar korrels, maar zo krijg je constant suiker trigger