Kook mee met MAX: geroosterde spitskool met kruidige gehaktballetjes en krieltjes

Kook mee met MAX: geroosterde spitskool met kruidige gehaktballetjes en krieltjes

De spitskool, ook wel kegelkool genoemd door zijn vorm, is een bron van vitamines waaronder C en K en goed voor de weerstand. De smaak is net wat milder dan die van witte kool en hij is ook lichter verteerbaar. Sandra roostert de spitskool in de oven en maakt er kruidige gehaktballetjes en krieltjes bij. 

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 1 kleine spitskool
  • 400 gram krieltjes
  • olijfolie
  • peper, zout
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gram rundergehakt
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel mosterd
  • 4 eetlepels volle yoghurt
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 citroen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de spitskool in partjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Halveer de krieltjes en leg ze erbij. Besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout. Rooster de spitskool en krieltjes circa 25 minuten.

Pel en hak de knoflook. Meng in een kom het gehakt met komijnpoeder, paprikapoeder, de knoflook en mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Draai er kleine balletjes van. Verwarm een scheut olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in circa 10 minuten rondom bruin en gaar.

Roer in een kom de yoghurt en tahin. Pers er naar smaak wat citroen boven. Voeg eventueel een scheutje water toe om de saus wat dunner te maken. Breng op smaak peper en zout.

Verdeel de krieltjes en spitskool over de borden. Lepel wat van de saus over de spitskool en leg er wat gehaktballetjes naast. Lepel er eventueel nog wat bakvet van de gehaktballetjes over.

Eet smakelijk! Kijk hier voor meer recepten! Kook mee met MAX is elke maandag tot en met donderdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2 en om 14.15 op NPO 1.

(Foto:© MAX)

Geef een reactie

Reacties (2)

    hetty says:

    De ontbijttaart met bietjes. Moeten de bietjes rauw geraspt worden ?

      MAX Vandaag says:

      Beste Hetty, we hebben het even nagevraagd.
      Het is rauw inderdaad, we zullen dit ook in het recept zetten. Veel kookplezier!
      Met vriendelijke groet, redactie MAX Vandaag