Mosselen zijn (volgens liefhebbers) niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor de gezondheid
Publicatiedatum: 16 juli 2025
Het mosselseizoen is van juli tot april, dus de liefhebbers kunnen in deze maanden volop genieten van deze schelpdieren. We eten graag mosselen in Nederland. Niet alleen vanwege hun frisse smaak, maar ook omdat ze verrassend veel gezondheidsvoordelen bieden.
Welke soorten mosselen zijn er?
Er zijn 2 hoofdsoorten mosselen: bodemcultuurmosselen en hangcultuurmosselen. Bodemcultuurmosselen zijn het meest populair en bepalen vaak de start van het mosselseizoen. Deze mosselen groeien op de zeebodem en worden geoogst wanneer ze een minimaal vleespercentage van 34 procent hebben. Hun beschikbaarheid en kwaliteit kunnen variëren door omgevingsfactoren zoals waterkwaliteit.
Hangcultuurmosselen groeien aan touwen die in het water hangen. Doordat ze meer zonlicht krijgen dan bodemcultuurmosselen, groeien ze vaak sneller en zijn ze vooral vroeg in het jaar populair. Zowel bodem- als hangcultuurmosselen hebben hun eigen kenmerken en kwaliteiten, die de keuze en beschikbaarheid voor consumenten beïnvloeden.
Een bron van eiwitten
Mosselen zitten vol eiwitten die belangrijk zijn voor het behoud en herstel van de spieren, weefsel en cellen. Anders dan veel andere eiwitrijke producten, zoals rood vlees, bevatten ze weinig verzadigde vetten. Dat maakt ze een goede keuze. Ook zijn mosselen licht verteerbaar.

Rijk aan vitamines en mineralen
Mosselen zijn rijk aan vitaminen. Ze bevatten vitamine B12, dat zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en het aanmaken van rode bloedcellen. Ook zijn ze een goede bron van ijzer en zink. Deze mineralen dragen bij aan een sterk immuunsysteem, een gezonde huid en nagels, en een goede stofwisseling. Mosselen zijn een goede keuze voor wie weinig vlees eet, en toch voldoende voedingsstoffen binnen wil krijgen.
Mosselen zijn goed voor hart- en bloedvaten
Net als vette vis bevatten mosselen omega-3-vetzuren. Het is in kleinere hoeveelheden maar toch dragen deze hoeveelheden bij aan de bescherming van de hart- en bloedvaten. Omega 3 werkt ontstekingsremmend en helpt het cholesterolgehalte in balans te houden.
Ze zijn ook nog eens duurzaam
Behalve dat mosselen gezond zijn, zijn ze ook nog eens een van de meest duurzame soorten zeevruchten. Ze worden in Nederland gekweekt op milieuvriendelijke wijze en kennen een relatief lage milieubelasting, in tegenstelling tot ander dierlijke voeding. Dit komt omdat de schaaldieren hun voeding zelf uit de zee halen.
Daarmee zijn ze niet alleen minder belastend voor het milieu, maar dragen ze ook bij aan schoner water. Een mossel kan namelijk tot wel 10 liter water per uur filteren. Ook worden ze lokaal gekweekt, wat betekent dat er weinig transport nodig is en dus minder uitstoot vrijkomt. Het is niet alleen maar hosanna, want de kotters die de mosselen ophalen, stoten nog wel behoorlijk wat uit. Hoewel steeds meer overgaan op elektrische motoren. De Wageningen Universiteit heeft dit in 2023 onderzocht.

Veelzijdig koken tijdens het mosselseizoen
Mosselen kunnen op verschillende manieren worden bereid. Ze worden vaak gekookt of gestoomd met groenten en kruiden, maar zijn ook geschikt om te bakken of te verwerken in een salade, pasta of soep. Door hun neutrale smaak passen ze in veel verschillende gerechten.
(Bron: Margriet, mosselen.nl, wur.nl, ecomare.nl. Foto: Shutterstock)



