Nadenken over later

MAX Seniorencoach: ‘Nadenken over later’

‘Lieve allemaal, gisteravond is mijn lieve moeder ingeslapen.’ Het is het appje van mijn vriendin waarvan ik al dagen weet dat hij zal komen. Eerder die week had ze ons wandelweekend afgezegd. Het ging niet goed met haar moeder, die aangaf dat ze aan het verliezen was van haar steeds brozere gezondheid. Dat brengt me bij het thema ‘nadenken over later’. Want of het nu leuk is of niet, het is goed om te doen.  

We hadden als vriendinnen enorm met haar meegeleefd vanaf dat moment. We kenden haar moeder allemaal, een krachtige vrouw, die al veel had moeten doorstaan in haar leven, maar over een enorme veerkracht beschikte en altijd de mooie kanten van het leven bleef zien.

Haar wensen vastgelegd

De laatste week van haar leven had ze goed afscheid kunnen nemen van haar kinderen en kleinkinderen. Ze had zich voorbereid op haar dood en had al een paar jaar eerder haar laatste wil vastgelegd. Ook haar wensen voor de uitvaart had ze tot in detail op papier gezet. Zo werd het een mooi afscheid met mooie, zelfgekozen muziek, precies zoals ze het met haar kinderen had besproken.

Nadenken over later

Zoals de moeder van mijn vriendin had nagedacht over haar naderend einde, is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Praten over de dood is nu eenmaal nog steeds beladen en wordt het liefst gemeden.

Anderen niet willen belasten

Mevrouw A. waar ik al een tijdje thuis kom, is ook aan het nadenken over later. Ze is bang dat ze uiteindelijk plotseling zal overlijden en de hele nalatenschap en uitvaart op het bordje van haar kinderen komt te liggen. Dat wil ze voorkomen. Ze is bang dat er onenigheid komt onder de kinderen en dat ze hen ook te veel belast hiermee.

Maar ze ziet enorm op tegen het regelen van haar eigen uitvaart, het vastleggen van haar wilsverklaring en de eventuele verdeling van haar nalatenschap. In onze gesprekken praten we hier met elkaar over. Ze schrijft regelmatig een zinnetje op, maakt aantekeningen, spreekt ideeën uit die in haar hoofd spelen. We praten over de vele mogelijkheden, waarin ze steeds ook nadenkt, hoe de beslissing hierover zal overkomen op haar kinderen. Ze wil het sober houden en het liefst gecremeerd worden, maar is bang dat één van haar kinderen, gelovig, daar moeite mee heeft. Het wordt een moeizaam proces, waar we steeds weer op terug komen , maar ook regelmatig mijden en dan praten over andere zaken die haar bezighouden. Toch vertelt ze me dat ze steeds weer wat meer heeft geregeld en er uiteindelijk toch een soort van wensenlijstje klaar ligt voor haar kinderen.

Wilsverklaring en uitvaartwensen

Samen met mijn zusje bespreek ook ik de wilsverklaring en uitvaartwensen met mijn ouders. Zij hebben het lange tijd voor zich uitgeschoven en tijd nodig gehad,  maar nu we er over nadenken en praten, brengt het ons ook dichter bij elkaar. Het is voor mij ontzettend fijn en geruststellend, dat mijn moeder kan aangeven welke muziek ze wil laten horen en dat mijn vader vertelt waar voor hem de grens ligt van behandelen. Ze zien om zich heen hoe het bij anderen gaat, hoe ze het absoluut niet willen, maar vooral kunnen ze uitspreken hoe ze het wel voor zich zien.

In mijn gedachte voel ik met mevrouw A. mee en begrijp wat haar zo bezig houdt om alles goed geregeld te hebben. Voor haar en voor haar kinderen. Tijdig praten over de laatste fase van het leven geeft rust.

Mieke Schouten (54) schrijft over haar leven en over haar werk als MAX Seniorencoach. Komt u graag met haar in contact bel dan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur naar 035 – 677 0710 of neem online contact op

Geef een reactie