Baba’s au rhum

Baba’s au rhum

Baba au Rhum is een klassiek nagerecht uit de Franse keuken. De basis bestaat uit kleine tulbandjes, niet groter dan een champignon, of cakejes die doordrenkt zijn van rum. Tip van Robèrt, vul kleine pipetjes met de overgebleven siroop en steek ze in de baba’s als leuke en functionele garnering.

Ingrediënten:

Voor het beslag:

  • 100 gram melk
  • 10 gram verse gist
  • 200 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 80 gram boter

Voor de siroop:

  • 300 gram water
  • 200 gram suiker
  • 1 sinaasappel
  • 1 vanillestokje
  • 100 gram rum naar keuze

Voor de afwerking:

  • 250 gram slagroom
  • 25 gram suiker
  • frambozen (of decoratie naar keuze)

Bereidingswijze:

Verwarm de melk kort tot lauwwarm. Los de gist op in de melk. Voeg de bloem, zout, suiker en eieren toe en meng alles in circa 4 minuten met de bisschop tot een beslag. Snijd de boter in blokjes, voeg toe en laat de machine nog circa 2 minuten draaien tot je een dik, maar vloeibaar beslag hebt. Dek de kom af met plasticfolie en circa 60 minuten rijzen of tot het verdubbelt in volume.

Vet de savarin vormpjes in en leg ze op het ovenrooster.

Roer het gerezen beslag goed door. Schrik niet: je roert nu alle lucht eruit. Doe het beslag in de spuitzak. Spuit met een spuitzak een dikke laag beslag in de savarin vormpjes. Laat circa 20 minuten narijzen, of tot het beslag ongeveer tot de bovenkant van de vormpjes komt.

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Doe het ovenrooster met de savarinvormpjes in de oven en verlaag de temperatuur naar 190 graden. Bak de baba’s circa 20 minuten. Los de baba’s uit de vorm en laat ze afkoelen.

Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Breng voor de siroop het water aan de kook met de suiker, het vanillemerg, het stokje en naar smaak sinaasappelrasp -en sap en laat een paar minuten doorkoken. Schenk de siroop door een zeef en vang het op in een grote kom of een ovenschaal. Laat afkoelen en voeg daarna de rum toe.

Snijd de baba’s met een mes een klein stukje van de onderkant af, zodat ze mooi recht staan. Leg de baba’s in de siroop; dompel ze goed onder, zodat ze zich helemaal volzuigen. Zodra er geen bubbeltjes meer uit komen, zijn ze volgezogen. Laat ze vervolgens uitlekken op een rooster.

Klop ondertussen de slagroom op met de suiker. Spuit met een spuitzak een toef slagroom in de holtes van de baba’s en maak af met decoratie naar keuze.

Geniet ervan!

 

Geef een reactie