nachtkleding

Hoe vaak moet u uw nachtkleding eigenlijk wassen?

Nachtkleding wassen, hoe vaak doet u dat? Sommigen doet het na 1 nacht slapen al in de was, terwijl anderen een halve maand wachten. Welke van de 2 uiterste is de beste optie. Oftewel: na hoeveel nachten slapen zou u uw de pyjama moeten wassen? 

17 dagen dezelfde

In 2015 doet een matrassenmerk een onderzoek naar hoe lang mensen gemiddeld een nachtjapon, pyjama of andere nachtkleding dragen. Zij vragen 2.500 mensen tussen de 18 en 30 jaar naar hun gewoontes op dit vlak. Wat blijkt? De mannelijke respondenten slapen gemiddeld 14 nachten achter elkaar in dezelfde pyjama, terwijl vrouwen de pyjama na 17 nachten in de wasmachine doen. Vermoedelijk zal het wasgedrag onder mensen uit andere leeftijdscategorieën afwijken, maar 14 en 17 nachten is volgens expert  Sally Bloomfield nogal lang.

1 week

Bloomfield is verbonden aan het International Scientific Forum on Home Hygiene, een Britse organisatie die zich inzet om het verband tussen persoonlijke hygiene en gezondheid onder de aandacht te brengen. Om dit tewerkstellingen zijn er wetenschappers zijn namens dit instituut onderzoek doen naar allerlei onderwerpen die te maken hebben met hygiene en gezondheid. Bloomfield wordt 2017 door de Britse kwaliteitskrant The Guardian geïnterviewd over hoe lang men nachtkleding kan dragen voordat het gewassen moet worden. Zij noemt eens per week een goede richtlijn. Waarom? Omdat zich in nachtkleding best wat bacteriën kunnen ophopen.” We dragen allemaal bacteriën bij ons die potentieel gevaarlijk zijn als deze op de verkeerde plekken terecht komen”, legt zij uit.

Bacteriën

Sommige van deze bacteriën zitten ook op de huid, waarmee nachtkleding natuurlijk ook in contact komt. Bloomfield geeft de huidbacterie Staphylococcus aureu als voorbeeld. Veel mensen dragen dit bij zich en in principe is dit een heel onschuldige bacterie. Toch kan er een infectie ontstaan als de Staphylococcus aureu-bacterie bijvoorbeeld in een open wondje terecht komt. Uiteraard kan dit ook gebeuren zonder dat er nachtkleding aan te pas komt.

Daarnaast kan nachtkleding er ook voor zorgen dat ziekmakers als de e.coli-bacterie ergens terecht komen waar zij niet horen. De kans dat iemand hier echt ziek van wordt is echt heel klein, maar is niet 0,0 procent, zegt Bloomfield tegen The Guardian.

Goed wassen

Een pyjama een tijdje aanhouden kan volgens expert Bloomfield dus niet zoveel kwaad. Zeker niet als u ‘m daarna goed wast, want dan verdwijnen een groot deel van de bacteriën. Dit wassen doet u het liefst op 60 graden in een niet al te volle trommel. Deze behandeling is ook aan te raden voor uw beddengoed.

(Bron: Libelle, The Guardian, RIVM, the International Scientific Forum on Home Hygiene)

Geef een reactie

Reacties (8)

    marianke brugman says:

    Lakens en slopen was ik iedere week. Zo ook mijn pyama. Ik heb nog nooit anders gedaan en ben nu 76.

      Dori Bunschoten says:

      Ook ik was het beddengoed en pyjama iedere week of eerder. We zijn van de zelfde leeftijd.

    Wie dan says:

    Sorry, maar ik zie het hele nut niet van een pyjama of nachtpon.
    dat zit alleen maar in de weg.

      MauHe says:

      Met name nu in de winter is een pyama in bed wel zo lekker warm (en bovendien hygiënischer). Want met ingeschakelde verwarming slapen is ook niet goed.

      dkolstee says:

      Groot gelijk

    threes says:

    Ik slaap altijd bloot zonder verwarming en met het raam open! Alleen een (wolgevuld) dekbed over me heen. Ik was mijn beddegoed 1x in 2 weken en s zomers als t erg warm is wat vaker. Ik ben 73 en kerngezond.

    adrianus-3 says:

    Ik hang mijn pyjama altijd aan een kledinghanger buiten tot dat ik weer naar mijn bed ga en dan een heerlijke koude/frisse pyjama aan kan trekken.

    lotgenoot says:

    Hoe kan je nu zo’n algemeen advies geven terwijl ieder zijn persoonlijke slaap{kleed) gewoonte heeft
    cq het bed opmaakt, wel/niet onder de douche gaat voor de nacht etc.